Оштетили буџет за 21 милион динара

Пореска управа поднела кривичну пријаву против власника пет предузећа због основане сумње да су утајом пореза оштетили буџет Србије за око 21 милион динара.

Против власника пет предузећа поднета су кривичне пријаве због сумње да су утајом пореза оштетили буџет Србије за око 21 милион динара и неосновано исказивали порез за повраћај и порески кредит.

Пријаве су поднете против власника предузећа "Далма коп" из Шапца, власника предузећа "Камелеон компас Срб" из Шапца, власника предузећа "Нудси" из Мионице, "27. октобар" из Ваљева, као и власника предузећа "Рабат промет" из Јагодине.

Власник предузећа "Далма коп" је, у намери да оствари право на неосновани повраћај пореза и порески кредит, од јануара до новембра 2006. године, лажно приказао набавку добара и услуга од наведених предузећа у укупној вредности од 99,6 милиона динара, а поднео је ПДВ пореске пријаве неистинитог садржаја са исказаним пореским кредитом од 13,8 милиона динара.

У намери да делимично избегне плаћање пореза, уз помоћ осталих власника против којих је поднета кривична пријава, у пословним књигама лажно је приказао набавку добара и услуга од наведених предузећа у укупној вредности од 35,2 милиона динара, док је ПДВ исказан у рачунима тих предузећа незаконито искористио као претходни порез у износу од око 4,7 милиона динара.

П.В. је уз помоћ М.Ж, од јануара до маја 2006. године, са текућег рачуна свог предузећа подигао готов новац у износу од 13,5 милиона динара, а у пословним књигама приказао да је наведену суму предао власнику "27. октобар", за набавку пољопривредних производа и огревног дрвета од предузећа "Нудси".

Новац је задржао за себе и тако остварио друге приходе, без обрачунавања и плаћања пореза на доходак грађана, чиме је избегао плаћање пореза од 2,5 милиона динара.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 04. авг 2008, 15:58) - anonymous [нерегистровани]

samo tako

naucite ih reda pa da placaju porez kao i svaki normalan svet.