Читај ми!

Оптужен за јавно позивање на извршење терористичких дела

Oптужница Тужилаштва за организовани криминал против И. Д. ступила је на правну снагу. Њему се ставља на терет да је извршио кривично дело јавно подстицање на извршење терористичких дела, из члана 391a КЗ.

Тужилаштво је саопштило да се окривљени И. Д. терети да је континуирано и јавно, путем видео снимака, фотографија и текстова износио и проносио идеје којима се непосредно подстиче на вршење кривичног дела тероризам, из члана 391. КЗ.

Тужилаштво наводи да постоји оправдана сумња да је И. Д. у периоду од почетка марта 2020. до 05. фебруара 2022. године, на више друштвених мрежа администрирао, односно прво отворио, а затим управљао са више налога и у делу налога, који је јаван и доступан за све кориснике, поставио низ садржаја - текстова, снимака и фотографија који величају организацију, која је од стране Уједињених нација проглашена за терористичку - "Исламска држава", величају њени припадници, позива на "џихад"

Такође, пропагирају се и величају њени поступци, позива на пружање материјалне помоћи и приступање у њене редове, на оружану борбу, насиље, убиства и на самоубилачке акције и приказују снимци истих и, између осталог, поставио и садржај у коме се издају упутства како треба извршити нападе и убијати немуслиманско становништво, попут описа метода тровања становништва гасом "Сарин".

Припремно рочиште заказано је за 16. децембар 2022.

Тужилаштво наводи и да је И. Д. осуђиван пресудом Вишег суда у Београду 26.1.2018. године због кривичног дела расна и друга дискриминација, из члана 387. став 4. КЗ, на казну затвора у трајању од 6 месеци, која је извршена у просторијама у којима станује, уз примену електронског надзор. И. Д. се налази у притвору од 18. фебруара 2022. године.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво