Читај ми!

После ватреног обрачуна миграната на Хоргошу – шта их гура у руке кријумчара

После ватреног обрачуна две групе миграната, у Хоргошу је мирно. Шест миграната је у болници, а више од хиљаду њих пребачено је у прихватне центре. Реч је о страним држављанима - кријумчарима, које и на терену и у јавности треба раздвојити од миграната којима је Србија успутна станица, на путу до западне Европе, тврде у Центру за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

У акцији, која и даље траје, пронађено је аутоматско оружје, пиштољи, муниција, па чак и обележја ОВК. Због дешавања на Хоргошу појачано је присуство полиције у граничним појасевима, на територији полицијских управа Суботица, Сомбор, Кикинда, Врање и Пирот. За РТС је потврђено и да се приведени и даље испитују.

Након пријаве у петак да мигранти пуцају једни на друге на подручју Хоргоша, полиција је претражила терен и привела више стотина особа.  

Помоћник директора полиције пуковник Драган Васиљевић каже да се шест особа јавило у општу болницу са повредама и да се налазе под полицијским надзором.

"Полиција предузима интензивне мере на проналажењу извршилаца кривичног дела. Тачно је да је претрагом терена, са фотографија које смо добили са терена, код одређеног броја лица су пронађена обележја ОВК, на капама, шловима, качкетима", истиче Васиљевић.

Због онога што се догодило на Хоргошу, акција је проширена и на Београд - око 140 миграната превезено је што у Сјеницу што у Обреновац, у прихватне центре.

"Особе које су примљене нису учествовале у инициденту у Хоргошу", каже Саша Трајковић из Центра за азил у Сјеници.

Азил у Сјеници има капацитет од 380 места а тренутно је попуњено 146. Многи од њих већ годинама бораве у том центру.

Нулта толеранција – то је оно што најављује МУП. Намеће се питање хоће ли то бити довољно.

Гурање миграната преко границе

Радош Ђуровић из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила наглашава да пронађено оружје и све остало показује да се ради о групама које нису само мигранти већ у њима учествју како домаћи тако и фактори са суседних територија и земаља.

"Узрок свега овога што лежи у сталним 'пушбековима', гурању стотина људи из Мађарске у Србију. Када се људи присилно гурну назад у земљу, а нема довољно места у камповима на северу, онда они хрле у руке кријумчара који им наводно гарантују смештај и помажу да пређу границу", објашњава Ђуровић.

Помогло би и када би сви мигранти на територији Србије имали регулисан правни статус, било да остају или одлазе. До тада, МУП Србије је формирао посебну радну групу која ће се бавити питањем миграната, посебно на потезу према Мађарској, Бугарској и Северној Македонији. Њен део су управе граничне и криминалистичке полиције, жандармерија и други.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво