Читај ми!

Ухапшено петоро Крагујевчана, сумња се да су помагали у утаји пореза

Полиција је ухапсила петоро Крагујевчана осумњичених за помагање у пореској утаји. Кривичном пријавом за утају пореза и помагање терете се и три лица, такође из Крагујевца, која се налазе у притвору.

По налогу Вишег јавног тужилаштва у Краљеву - Посебног одељења за сузбијање корупције ухапшени су Крагујевчани Н.Ш. (1979) и Д.С. (1974), као и М.А. (1997), Д.Р. (1974), М.Р. (1989) због постојања основа сумње да су извршили кривично дело пореска утаја у помагању, саопштио је МУП.

Кривичном пријавом обухваћени су Крагујевчани који се налазе у притвору по решењу Вишег суда у Краљеву - Б.Р. (1982) због постојања основа сумње да је извршио кривично дело пореска утаја, М.А. (1992) и С.Р. (1992), такође из Крагујевца, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело пореска утаја у помагању.

Осумњичени Б.Р. се терети да је, као одговорно лице једне фирме из Крагујевца, током 2017. 2019. и 2020. године давао налоге да се књиговодствено евидентирају лажни трошкови - рачуни у укупном износу од 765.415.491 динара за услуге које је наводно платио већем броју предузећа која је заправо он основао и контролисао.

Сумња се да је он за тај износ умањио добит своје предузетничке радње и утајио порез на приходе од самосталне делатности у износу од 76.541.548 динара, као и припадајућих доприноса у износу од 2.549.480 динара.

Истовремено, пријављени није пријавио порез на укупан годишњи приход грађана за 2017, 2019. и 2020. годину остварен од обављања самосталне делатности у укупном износу од 112.587.302 динара, чиме је на описани начин оштетио буџет Републике Србије у укупном износу од 191.678.330 динара.

М.А., С.Р., Н.Ш., М.А., Д.Р. и М.Р. се сумњиче да су извршили кривично дело пореска утаја у помагању на тај начин што су, по налогу Б.Р. организовали мрежу предузетничких радњи, чији су рачуни касније коришћени као неосновани трошак за његово предузеће.

Д.С. се сумњичи да je извршио кривично дело пореска утаја у помагању на тај начин што је као књиговођа предузећа чије је одговорно лице Б.Р. евидентирао рачуне предузетничких радњи, иако је знао да су лажни.

Осумњиченима М.Р. и Д.С. је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити спроведени надлежном тужилаштву, док су осумњичени Н.Ш., М.А. и Д.Р. приведени надлежном тужилаштву.

Осумњичени Б.Р., М.А. и С.Р. већ се налазе у притвору.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво