Читај ми!

Потврђена оптужница за ратни злочин над војницима ЈНА

Виши суд у Београду потврдио је оптужницу против некадашњег припадника Збора народне гарде (зенге) Б. Т. званог "Ранко", којом се терети за злочине над заробљеним припадницима ЈНА, који су у септембру 1991. године одведени у логор, формиран у загребачком насељу Ракитје у Центру за обуку МУП-a Хрватске. Осумњичени није доступан српским правосудним органима јер је након хапшења по потерници Србије у једној од држава ЕУ изручен Хрватској.

Оптужница против Б. Т. потврђена је 7. јуна, рекла је за Танјуг портпаролка Вишег суда у Београду Татјана Матић. На правну снагу ступила је протеком рока за жалбу на решење Вишег суда којим је оптужница потврђена, пошто жалбе нису изјављене, истиче та новинска агенција.

Суд би у наредном периоду требало да закаже почетак суђења оптуженом у одсуству, јер није доступан правосудним органима Србије.

Тужилаштво за ратне злочине Србије 7. јула прошле године предало је суду оптужницу, након чега ју је суд вратио на допуну истраге и потом потврдио.

Према наводима Танјуга, Б. Т. је пореклом Албанац који је након рата променио име и добио хрватско држављанство, али су му српски истражни органи ушли у траг и идентификовали га као једног од починилаца злочина у којем су мучено и пребијано 14 војника ЈНА, од којих је  једног убио.

Осумњичени није доступан српским правосудним органима јер је након хапшења по потерници наше земље у једној од држава ЕУ изручен Хрватској, због његовог хрватског држављанства и пребивалишта у Загребу.

Терети се да је као припадник Збора народне гарде заједно са више НН припадника исте јединице, војницима на редовном одслужењу војног рока у ЈНА, који су претходно положили оружје и предали се, у насељу Ракитје у објекту ЗНГ и МУП РХ, где су потом спроведени, вршио застрашивање, мучење, телесно повређивање, те поступао на нарочито увредљив и понижавајући начин, а једног војника ЈНА и убио.

Понижавање и физичка тортура

У више наврата је Б. Т. у различитим временским интервалима, у просторијама у којима су боравили, обедовали и у подрумским просторијама, оштећене војнике ЈНА, чији се идентитет за сада не објављује у јавности, тукао кундаком оружја, рукама и ногама по глави и телу, гуменом палицом по леђима и табанима, везивао их лисицама и приморавао да легну на тло, а затим их газио чизмама и скакао по њима.

Претио им је ножем да ће им извадити очи и да ће их заклати, репетирао оружје на њих, стављао им цев оружја у уста и на слепоочницу претећи им убиством, гасио им цигарете по телу и мокрио по њима.

Све то је, према ставу тужилаштва за последицу имало повреде телесног интегритета, тешке физичке и психичке трауме, патње и понижење поменутих војника.

Поврх свега, 30. септембра 1991. године, приликом батинања једног војника, убио га је пуцњем из пиштоља у главу.

Оптужницом од 7. јула 2021. обухваћени су догађаји од 14. септембра до 1. октобра 1991. године у насељу Ракитје у објекту ЗНГ и МУП Хрватске, пише на сајту Тужилаштва за ратне злочине Србије.

Допунско вештачење које је наложено, према ставу адвоката упућених у овај случај, практично је немогуће јер је конкретна жртва мртва.

Б. Т. се терети да је извршио кривично дело ратни злочин против ратних заробљеника.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво