Читај ми!

Процес против Гуцатија и Харадинаја, одбијен захтев за заштиту чланoва тужилачког тима

Судско веће у Хагу које ће судити председнику и потпредседнику Удружења ветерана ОВК Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају због оптужби за застрашивање сведока, одбило је захтев тужилаштва да додели посебне мере заштите за два члана његовог тима у оквиру тог поступка.

Специјализовано косовско тужилаштво са седиштем у Хагу затражило је крајем августа од суда да шефу истражног одељења и шефу тима за заштиту сведока додели псеудониме и друге заштитне мере ради заштите њиховог идентитета, тврдећи да би у супротном могла да буде угрожена ефикасност истраге, као и њихова лична безбедност, имајући у виду климу застрашивања сведока на Косову, са којима су они у интеракцији.

У одлуци Судског већа наводи се да тужилаштво није успело да покаже постојање вероватноће од опасности или ризика по њихову безбедност, психичко и физичко стање, достојанство и приватност или по безбедност сведока са којима комуницирају.

Веће наводи да би тражене мере биле непотребно и непропорционално ускраћивање права окривљених на право на јавно суђење.

Тужилаштво је тврдило да су ове затражене заштитне мере у складу са правима оптужених, док се одбрана томе противила.

Гуцати и Харадинај су оптужени за непоштовање суда, ометање поступака и рада тужилаштва обелодањивањем идентитета сведока у процесима који се воде пред тим судом.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво