Читај ми!

Марина Андрејић која је ослобођена оптужби за убиство сина тужи државу суду у Стразбуру

Педесетогодишња Марина Андрејић, која је 2012. године правоснажно ослобођена оптужби за убиство сина у јулу 2010. године, тужила је државу Србију Европском суду за људска права у Страбуру тражећи да јој се досуди адекватна одштета због неоснованог боравка у притвору, скоро две године.

Њен адвокат Србислав Стојановић за Танјуг каже да је поднео представку Европском суду јер су судови у Србији његовој клијенткињи досудили око 1,4 милиона динара (око 12.000 евра) , за 703 дана проведена у притвору, односно 2.000 динара по дану неоснованог притвора, што сматра да је мало.

Представком Европском суду, Андрејић тражи да суд наложи Србији да јој исплати правичну наканаду, што, како каже Стојановић, треба да буде око 200 евра по дану, односно 140.000 евра.

Он је подсетио да је у Србији исцрпео сва правна средства па се одлучио да се обрати суду у Стразбуру.

Марина Андрејић, из Мајиловца у општини Велико Градиште 2012. године је одлуком Апелационог суда у Београду правоснажно ослобођена оптужби за убиство сина Ђорђа, пошто је тај суд преиначио првостепену пресуду Вишег суда у Пожаревцу који ју је претходно у два наврата осуђивао на 20 година затвора.

Правоснажну пресуду потврдио је и Врховни касациони суд (ВКС), пошто је 2013. године одбио неоснован захтев за заштиту законитости Републичког јавног тужилаштва.

Андрејевић је била ухапшена 25. јула 2010. године, три дана од нестанка њеног сина Ђорђа, а 3. јула 2012. је пуштена из притвора, након одлуке Апелационог суда.

Она је од државе након тога затражила одштету од око 140.000 евра због неоснованог боравка у притвору говото две године, 703 дана, односно за сваки дан по 200 евра.

Према ставу Апелационог суда, који је Андејевићеву одлободио оптужби, на основу доказа изврдених пред тим судом није доказано да је она несумњиво лишила живота свог сина , нити се са несумњивом сигурношћу може утврдити узрок његове смрти.

Ђорђе је нестао 22. јула, када је са мајком отишао на њиву ван села. Његова мајка кући се вратила два дана касније, али без сина, након чега је ухапшена.

Више од 500 људи данима је трагало за дечаком, али он није пронађен. Ловци су 7. новембра 2010. године пронашли лобању, а тај терен претраживан је и у наредних неколико дана како би се пронашли и остали делови дечаковог тела.

ДНК ана­ли­зом ло­ба­ње коју је извршио Би­о­лошки фа­кул­те­т из Бе­о­гра­да утвр­ђе­но је при­па­да­ла неста­лом деча­ку, али мајка у то не верује.

Јавна тужба теретила је Андрејић да је 22. јула 2010. године лишила живота своје дете тако што је, изнервирана његовим одбијањем да поступи по њеном налогу и оде у село по помоћ, дрвеном држаљом мотике коју је са собом носила, ударила у пределу потиљка и задње стране врата, али те оптужбе нису доказане.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се