Читај ми!

Драгици Гашић обијен и испретуран стан у Ђаковици

Српска повратница у Ђаковицу Драгица Гашић је по повратку из Клине затекла обијен и испретуран стан. Украдени су јој сигурносна камера и рутер за интернет, личне ствари и храна коју је добила, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је рекао да се наставља системски прогон једине повратнице у Ђаковицу Драгице Гашић.

У саопштењу се наводи да је Драгица Гашић данас, по повратку из Клине и посете сестри, затекла обијен и испретуран стан, украдени су јој сигурносна камера и рутер за интернет, уз друге личне ствари и храну коју је добила.

"Малтретирање које Драгица доживљава из дана у дан директна је последица политичких порука из Приштине и албанске јавности у којој се као проблем перципира повратак ове Српкиње у свој стан и Ђаковицу, али не и претње клањем, каменовање којима је непрекидно изложена", истиче се у саопштењу.

"Не само да су јој одузета блиндирана врата која смо, као Канцеларија за КиМ, обезбедили да јој се повећа безбедност, него јој се ускраћују и основна људска права, брани јој се да купи хлеб или основне животне намирнице, а власти у Ђаковици покушавају и правним насиљем да јој одузму стан", додаје Канцеларија за КиМ.

Очигледно су они који су Драгици забранили да угради блиндирана врата, наводи Канцеларија за КиМ, желели да јој по ко зна који пут нацртају мету на челу и њихове претње су се оствариле.

"Где је била косовска полиција да чува Драгичин стан? Где су биле међународне мисије? Шта још Драгица треба да доживи и преживи, да би јој се омогућио опстанак у Ђаковици? Докле ће Драгица Гашић бити мета екстремиста", наводи се у саопштењу.

Ово су све питања, истиче Канцеларија, на која ни међународна заједница, нити власти у Приштини не пружају одговор, "али ми нећемо престати да их постављамо и скрећемо пажњу целокупне јавности на проблеме Драгице Гашић".

"О најновијем инциденту обавестићемо Брисел, али и међународне мисије које делују на простору Косова и Метохије, а Канцеларија ће надокнадити Драгици сву штету коју је претрпела и помоћи јој свим расположивим ресурсима да се избори за своје право на повратак, останак и опстанак на Косову и Метохији", закључује се у саопштењу директора Канцеларије за КиМ.