Читај ми!

Случај возача са Карабурме – министарка захтева да се испита одговорност судије

Mинистарка правде Maja Поповић поднела је захтев да се испита постојање дисциплинске одговорности надлежног судије за претходни поступак који је пустио да се брани са слободе возач који је на Карабурми прегазио двојицу дечака и потом побегао са места несреће. По објави ове информације, грађани на Карабурми најавили да ће обуставити протесте.

Министарка правде поднела је захтев Високом савету судства да у оквиру својих надлежности преиспита постојање дисциплинске одговорности Радмиле Ђерић, судије за претходни поступак Првог основног суда у Београду. 

У саопштењу Министарства правде наводи се да су вођење тог поступука надлежни дисциплински органи Високог савета судства (дисциплински тужилац и дисциплинска комисија), који на основу закона треба да поступе хитно како вођење поступка не би застарело у року од две године од дана када је дисциплински прекршај извршен.

Уколико буде утврђена дисциплинска одговорност судије могу се изрећи јавна опомена, умањење плате до 50 одсто најдуже годину дана као и трогодишња забрана напредовања.

Како се додаје, уколико се, поред наведених санкција, утврди да да је судија починио тежак дисциплински прекршај може бити покренут поступак за разрешење судије.

Са друге стране, ресорно министарство напомиње да судија не може кривично одговарати за мишљење које је изнео у обављању своје функције. 

Судија Првог основног суда у Београду пустио је осумњиченог Л. Г. (38) да се брани са слободе иако је већ два пута кривично осуђиван за дела из области саобраћаја.

После протеста грађана који су блокирали Улицу Марије Грегоран на месту несреће, Први основни суд у Београду преиначио је решење судије за претходни поступак и возачу одредио притвор до 30 дана.

Несрећа на Карабурми, у Улици Маријане Грегоран, догодила се у недељу увече 18. јула, када је Г. Л. аутомобилом ударио двојицу дечака, који су са оцем прелазили улицу, а затим побегао. 

Дечаци од 4 и 9 девет година претрпели су тешке повреде, којима је старији касније подлегао.

Oд када се сазнало за смрт дечака, грађани су на Карабурми организовали целодневне протесте и блокаду улице Маријане Грегоран.

По објави да је министарка правде покренула испитивање одговорности судије, грађани су на Фејсбук страници "Правда за Стефана" објавили да тиме престају разлози за блокаде и протесте, али да ће надаље пратити процес против судије Ђерић. 

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво