Читај ми!

Пресуда Ратку Младићу – правне и политичке последице

Пресуда Ратку Младићу не може да има никакве реперкусије на било чију заједницу или породицу, нема правне опасности, али политика често не иде руку под руку са правом, рекао је Бранко Лукић, адвокат бившег команданта ВРС. Адвокат Томислав Вишњић сматра да је позитивно то што је одбијена жалба тужилаштва којом су тражили да се утврди да је геноцид почињен у шест општина 1992. године. Историчар Предраг Марковић рекао је да је занимљиво истаћи да су Срби најосуђиванији људи у историји за ратне злочине.

Бранко Лукић, адвокат бившег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића, рекао је у емисији Упитник да је изненађен кад људи кажу да је правоснажна пресуда Младићу очекивана, након свих аргумената и доказа које су браниоци имали.

"Жалбено веће стало је на становиште да су важније пресуђене чињенице из неких других предмета, него сами докази које смо ми изводили на том суђењу. Уколико су важније пресуђене чињенице из других предмета у којима генерал Младић није учествовао, онда нисмо морали ни да се судимо", објаснио је Лукић.

Истакао је значај издвојеног мишљења председавајуће већа, судије Матимбе Нијамбе, која је рекла да због великог броја грешака у првостепеној пресуди сматра да треба поновити суђење.

"Политика често не иде руку под руку са правом, треба бити опрезан"

Говорећи о правним последицама пресуде, Лукић оцењује да је тужилаштво покушало да наметне кривицу целом народу кроз концепт удруженог злочиначког подухвата.

"По мени, то не може да има никакве реперкусије на било чију заједницу или породицу. Мислим да нема опасности правно, али знамо да политика често не иде руку под руку са правом. Да ли ће неко покушати да злоупотреби пресуду да би правио нове немире и нови рат у Босни и Херцеговини – надамо се да неће, али треба бити опрезан", упозорио је Лукић.

"Одлука је дефинитивно ставила тачку на 1992. годину" 

Адвокат Томислав Вишњић, који је био бранилац неколико хашких оптуженика, жели да, како је рекао, скрене пажњу на једну позитивну ствар, а то је да је одбијена жалба тужилаштва којом су тражили да се утврди да је геноцид почињен у шест општина 1992 године.

Уколико би се то десило, сматра да би то поново отворило Пандорину кутију везано за статус Републике Српске.

Вишњић је напоменуо да Сребрница остаје изоловани инцидент који је трајао релативно кратко време, и на којем не би могла да се гради политика против Републике Српске.

"Одлука је дефинитивно ставила тачку на 1992. годину и изоловала Сребреницу као инцидент", сматра Вишњић.

"Срби најосуђиванији људи у историји за ратне злочине"

Историчар Предраг Марковић рекао је да је занимљиво истаћи да су Срби најосуђиванији људи у историји за ратне злочине.

"За Сребреницу је педесетак Срба добило 700 и више година робије, а за Аушвиц је ван Пољске суђено свега 116 људи, од којих су неки добили две, три године затвора. Да ли можемо да сматрамо да је праведан суд који је горе осудио злочин у Сребреници него у Аушвицу", упитао је Марковић.

Осврнуо се на реакцију хрватског премијера Андреја Пленковића, који је рекао да му је жао што нису оптужени тадашњи званичници Србије, и подсетио да је Хрватска почела рат у Босни и Херцеговини нападом на северу БиХ.

Оценио је да је изјава председника САД Џозефа Бајдена, који је рекао да ратне злочинце стиже казна - лицемеран, јер су САД запретиле затвором судијама и чиновницима Међународног кривичног суда.

"Тај суд је заиста један чудан прескупи циркус. Наравно, то не значи да ми не треба да се после завршетка ове мучне кривичне епизоде озбиљно не запитамо о другим врстама одговорности и злочинима који су почињени у име Срба из Србије", сматра Марковић.

"Термин геноцид се олако користи"

Марковић је, упитан да ли ће пресуда имати историјске последице, рекао да је компромитована употреба речи геноцид.

"Олако се користи тај термин. Он је политички изузетно злоупотребљен", оценио је историчар.

Марковић је закључио да је једина добра страна Хашког трибунала огромна грађа – милиони страница које су приступачне у Хагу.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара