Читај ми!

Каменоване куће српских повратника у Дубрави код Истока

Куће повратника Радоја и Милана Пумпаловића у селу Дубрава код Истока каменоване су протекле ноћи а непознати нападачи су разбили и улазна врата на оба породична објекта.

На кућама су поломљени прозори, а тренутку напада Радоје је био у својој кући, али због страха није излазио из ње. У кући Милана Пумпаловића у току напада није било никога, пренели су простали Србу у источкој општини.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић регаовао је поводом ових напада и навео да напад на имовину две српске повратничке породице, Радоја и Милана Пумпаловића и јучерашње каменовање цркве Свете Петке у Косовској Витини нису изоловани инциденти већ да је реч о серији етнички мотивисаних напада на Србе, њихову имовину и храмове СПЦ на КиМ.

Петковић је нагласио да је инцидент у селу Дубрава "кап која је прелила чашу" и да је то пети напад на имовину породице Пумпаловић, а да је у истом дану каменована и црква Свете Петке у Косовској Витини.

"То је једанаести напад на храмове и манастире СПЦ на простору КиМ. После само неколико сати десио се најновији напад на породичне куће Радоја и Милана Пумпаловића из Дубраве", рекао је Петковић.

Он је приметио да се многи "праве наивни" и питају зашто се Срби не враћају на КиМ уз констатацију да Приштина није обезбедила и не обезбеђује услове за повратак Срба у јужну покрајину, као и да је стопа повратка расељених на КиМ најнижа на свету.

Петковић је казао да је други разлог у томе што се Срби који су се вратили застрашују и протерују тако што им се пале и обијају куће и краде имовина.

Упозорио је да није реч о изолованим инцидентима као што то, како каже, обично представља косовска полиција већ да је реч о серији етнички мотивисаних напада на Србе, њихову имовину и на храмове СПЦ.

Петковић је нагласио да треба зауставити такве инциденте наводећи да је у последњих месец и по обијено и нападнуто 11 храмова и цркава на КиМ и додао да се инциденти дешавају углавном у време великих празника да би се, како је оценио, српски народ на КиМ додатно онеспокојио.

Оценио је да политика некажањавања од стране Приштине подстиче албанске екстремисте да наставе да напађу Србе, њихове куће и храмове и да се албански екстремизам усмерен према Србима додатно подгрева свакодневном ратнохушкачком политиком из Приштине и говорима против Београда, српског народа на КиМ, дијалога и формирања Заједнице српских општина.

Петковић је рекао да је шефа Мисије ОЕБС на КиМ Мајкла Девенпорта на данашњем састанку упознао са најновијим, али и свим ранијим инцидентима на КиМ.

"Држава најоштрије реагује, упутили смо званичне дописе осталим међународним мисијама и институцијама, као и Бриселу јер коначно мора да се стане на крај нападима на српски народ на КиМ", поручио је Петковић.

Ракић: Напад у Дубрави угрожавање безбедности повратника

Министар за повратак у косовској влади Горан Ракић оценио је да је напад у Дубрави најдиректније угрожавање безбедности повратника и јасна намера оних који су то учинили да пошаљу поруку да Пумпаловићи нису сигурни на свом имању и у својим кућама.

"Ако се овакав вид притиска настави на најрањивију групу људи на Косову, можемо очекивати још већу стагнацију када је у питању процес повратка", рекао је Ракић.

И Петковић и Ракић затражили су хитно реаговање институција задужених за безбедност и привођење и обелодањивање имена оних који овакве инциденте чине је најјаснији показатељ повратницима да су заштићени.

Породица Радоја Пумпаловића је доживела и раније нападе од стране албанских екстремиста. Ово је већ пети по реду напад на ову спрску породицу.

Петковић каже да Приштина није обезбедила и не обезбеђује услове за повратак Срба на простор КиМ и подсетио да је стопа повратка на Косово најнижа на свету због застрашивања и протеривање путем паљења, крађе и обијања кућа.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи