Продужен притвор Алексићу за још месец дана

Апелациони суд у Београду продужио је за још месец дана притвор власнику школе глуме Мирославу Мики Алексићу (68) који се сумњичи за да је силовао и полно узнемиравао укупно девет полазница те школе.

Притвор по овој одлуци може да траје до 11. маја, прецизирала је за Танјуг портпаролка суда Мирјана Пиљић.

По налажењу Апелационог суда задржавање Алексића у притвору је неопходно, јер постоје специфичне околности које указују на то да ће у крактом временском периоду поновити кривично дело у случају пуштања на слободу, а с обзиром да из до сада изведених доказа произлази да је осумњичени показао нарочиту упорност и безобзирност приликом узвршења кривичних дела за која се основано сумњичи, пренела је Пиљићева.

Такође, како је додала, Апелациони суд је имао у виду и да је оштећено више лица, према којима је вршено више кривичних дела, нека и у периоду када су оштећене биле малолетне.

Поред тога, место извршења кривичних дела је студио глуме чији је власник осумњичени, а у питању је место које би требало да буде место за образовање и васпитање младих.

Полазници тог студија су је сви сматрали школом и били су различитог узраста, указао је Апелациони суд.

Притвор му је продужен и с обзиром да се терети за извршење кривичних дела за која је прописана казна од преко 10 година, а начин извршења кривичних дела и тежина последице за која се основано сумњичи и даље узнемирују јавност.

Притом је суд имао у виду да је, како наводи, читава земља упозната за догађајима, као и јавност ван Србије, а електронски и штампани медији свакодневно извештавају о томе, континуирано од момента његовог лишења слободе.

"Најзад, постоје важни разлози који изисукују да се Алексићу продужи притвор јер у овој кривичноправној ствари кажу да истрага још није окончана, а неопходно је спровести радње на које тужилац указује у свом предлогу", навео је Апелациони суд у одлуци.

Против Алексића је Више јавно тужилаштво у Београду спровело истрагу за укупно 19 кривичних дела, у 11 је реч о полном узнемиравању, осам су кривична дела силовања, а сва су извршена од 2008. до 2020. године и чека се одлука тужилаштва о подизању оптужнице.

Алексић је у тужилаштву негирао да је сексуално напаствовао ученице глуме у својој школи, поред осталих и Милену Радуловић која га је прва пријавила полицији, а након ње су то учиниле и друге девојке.

Једна од девојака је у време напаствовања била малолетна, док су остале тврдиле да их је нападао и док су биле малолетне и након пунолетства.

Недавно су завршена вештачења свих девет глумица, а како је за Танјуг тада рекао пуномоћник Радуловићеве, адвокат Југослав Тинтор, она су потврдила веродостојност и валидност њихових исказа у којима су га оптужиле да их је силовао или полно узнемиравао.

Жртве је вештачила комисија вештака неуропсихијатара и прихолога, која је закључила да су оне трпеле "психичке патње високог итензитета".

За кривично дело полно узнемиравање запрећена је новчана казна или затвор до шест месеци, а уколико је учињено према малолетном лицу, учинилац ће се казнити затвором од три месеца до три године.

За силовање су, у зависности од начина извршења предвиђене различите казне, од најмање две до 10 година, пет до 12 година, а за силовање малолетница пет до 15 година.

Радуловићева је Алексића прва пријавила полицији у јануару, након чега је он ухапшен и од тада се налази у притвору.

Он се налази у притвору од хапшења 16. јануара, да не би у кратком року поновио кривично дело.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво