Читај ми!

Нова статусна конференција у Хагу, тужилаштво и одбрана се споре око обелодањивања доказа

Пред судијом за претходни поступак косовских специјализованих већа са седиштем у Хагу одржана је нова статусна конференција у процесу против председника и потпредседника удружења ратних ветерана тзв. ОВК, Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја.

Гуцати и Харадинај, који нису присуствовали статусној конференцији, оптужени су за опструкцију поступака пред Специјализованим већима и обелодањивање идентитета сведока и налазе се у притвору у Хагу од хапшења крајем септембра прошле године.

Њихове ставове заступали су њихови адвокати путем видео конференцијске везе са судом у Хагу.

Специјализовано тужилаштво указало је да је завршило са обелодањивањем доказа релевантних, док за обелодањивање још одређеног броја доказа одбрани оптужених чека одлуку суда о заштитиним мерама, као и изјашњењу "трећих страна" од којих се прикупљају одређени подаци.

Поновљен је став тужилаштва да ће оно до 9. априла завршити са обелодањивањем свих доказа одбрани Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја, поднети предпретресни поднесак и листе сведока, у да ће убрзо након тога бити спремно за почетак суђења.

Тужилаштво очекује да ће цео релевантни посао обелодањивања завршити без обзира на одговоре поменутих "трећих страна" који могу да уследе и након овог датума.

Гуцатијев бранилац Џонатан Елистан Риз је са друге стране тврдио да одбрани доказни материјал тужилаштва није обелодањен према правилима тог суда, да није класификован, да се не види његов садржај, као и да има информације да тужилаштво поседује 4.000 доказних предмета, а њима је предат тек део материјала.

"Имамо проблем са обелодањивањем јер изостаје контруктиван дијалог са тужилаштвом и не можемо да се носимо са питањима одбране. С обзиром да смо тек на почетку овог процеса, можемо да предвидимо да ће бити још потешкоћа с обзиром на некооперативност тужилаштва", рекао је адвокат Риз.

На тужилаштво се жалио и Харадинајев бранилац Тоби Кадман тврдећи да тужилаштво има бахат став према одбрани, као и да подржава све што је рекао његовог колега.

Тужилаштво је одговорило да одбрана вероватно није упозната са електронском платформом коју користи тај суд, као и да је одбрани Харадинаја већ сугерисало да потражи помоћ компетентне службе суда.

Такође је енергично одбацило тврдње одбране да није кооперативно.

"Ове тврдње осбране нису ничим поткрељенне. Тужилаштво је извршило све своје обавезе с обелодањивањем према релевантним правилима и у терминима које је дао суд", реклаје представница тужилаштва.

Судија за претходни поступак Никола Гију је овим поводом наложио Секретаријату да помогне адвокатима одбране у вези са изнетим проблемима за приступ материјлима електонским путем, као и за комуникацију са њиховим брањеницима у притвору.

Терете се за четири кривична дела 

Гуцати и Харадинај су ухапшени у Приштини 25. септембра 2020. и истог дана су пребачени у притворски објекат у Хагу.

Они се потврђеном оптужницом терете за четири кривична дела - ометање службених лица у вршењу службених дужности, застрашивање сведока, затим за одмазду и повреду тајности поступка.

Председник и потпредседник удружења ратних ветерана тзв ОВК, како се наводи у оптужници терете да су, најкасније, од 7. до 25. септембра, на три конференције за новинаре, као и путем изјава на друштвеним мрежама и скуповима које су преносили медији, неовлашћено открили заштићене информације укључујући податке о потенцијалним сведоцима на основу којих се може открити њихов идентитет.

"Оптужбе из потврђене оптужнице почивају на добро утемељеној сумњи да су Гуцати и Харадинај су потенцијалним сведоцима упућивали потцењивачке оптужбе и поруке и у више наврата изражавали намеру да саботирају рад Специјализованих већа", наводи се у саопштењу суда поводом потврђивања оптужнице против њих.

Подаци који су објављени су заштићени законом о специјализованим већима Косова.

Суд додаје да се Гуцати и Харадинај терете да су поменутим радњама повредили тајност поступка, врршили шодмазду и застрашивање потенцијалних сведока тужилаштва, што је имало за последицу опструкцију рада тужилаштва и његових истрага.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара