Читај ми!

Зашто први пут није добро одрађен претрес стана Беливука – истрага спреге криминала и државних органа

Једна од тема састанака Савета за националну безбедност била је борба против организованог криминала, као и хапшења током претходних недеља. Најављене су нове акције, а проверава се сарадња државних органа и криминала. Аналитичари кажу да су навијачке групе вишедеценијски проблем и поручују да полиција мора да се направи од оних који немају везе с њима и да ће тада моћи да заврши посао.

Постоји ли и колика је спрега државних органа и криминала, анализирао је врх државе. Уз поруку да нико неће проћи некажњено, и министар одбране најављује нове акције.

"Не само усмерене против ове криминалне групе, наравно и против ње, али и других организованих криминалних група које делују на територији РС, држава ће одлучно показати да уме да се одупре сваком облику организованог криминала и да санкционише оне из редова државе који су с тим криминалцима сарађивали", рекао је министар одбране Небојша Стефановић. 

Такву сарадњу проверава најпре Управа криминалистичке полиције. Као пример Богдан Пушић наводи и разговор двојице полицајаца током претреса стана Вељка Беливука. Пошто је и даље био озвучен, чуло се да су се, каже, договарали да помогну ухапшеном.

"То су били активни полицајци у претресу и тај претерес су одрадили како не треба, тако да је поново извршен претрес и нађено је оружје", истиче Богдан Пушић из Управе криминалистичке полиције. 

Кривична пријава против двадесет ухапшених односи се на период од 2019. до дана хапшења. Поред три могуће жртве, за непуне две године, УКП сумња да је за нестанак још 10 људи одговорна група Вељка Беливука.

"Немамо доказе да су убијени, али никада нису нађени и страхујемо да је у питању оно најгоре", наводи Пушић.

Навијачке групе – вишедеценијски проблем 

Прошлонедељна хапшења, кажу познаваоци прилика, опомињу на вишедеценијски проблем у српском друштву – навијачке групе. Које су, кажу, у међувремену ојачале и статусно и организационо и финансијски.

За све те године развили су логистику у полицији и у правосуђу. Њихову јачину Марко Ницовић илуструје податком – убијено је пет председника клубова и генерални секретар Фудбалског савеза.

"Неће бити једноставно њих елиминисати, нити то може да се реши једном акцијом хапшења њих 20. Они су у међувремену новац почели да улажу у некретнине, куповину предузећа, куповину земље, они су и финансијски много јачи него што су били. С друге стране, они имају велики број младих који их следе. Не треба заборавити да њих има неколико хиљада, имате 'принципе', али шта је са 'ултрашима', 'Алкатразом', 'бед бојсом', 'делијама', 'гробарима', има многих који нису ни начети", каже Марко Ницовић, члан Светске асоцијације шефова полиције. 

Трка с временом 

Држава улази у трку с временом, каже Ницовић. Док она покушава да очисти полицијске редове, постоји, упозорава, бојазан да ће се они реорганизовати.

"Сећате се, тужилац у Панчеву узима кирију, даље они имају помоћ у многим структурама спорта који даље имају везе у структурама медија. Полиција мора да се направи од неких људи који немају никакве везе с њима, који су морално чисти, сурови професионалци, тек тада ће држава моћи, ајде да кажемо, да се ослони на те екипе, да ће завршити посао", рекао је Ницовић.

А у случају тужиоца који је био присутан у тренутку хапшења у Панчеву, огласио се републички јавни тужилац Загорка Доловац. Поручује – надлежни државни органи непристрасно и потпуно професионално ће испитати све чињенице и околности у вези с привођењем једне особе у Панчеву, чему су присуствовали Томо Зорић и Милица Љубичић. Ухапшени је, после информативног разговора у полицији, пуштен на слободу.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара