Читај ми!

Суд одбио да Дарка Елеза изручи БиХ

Виши суд у Београду одбио је молбу Босне и Херцеговине за изручење Дарка Елеза, кога тражи због низа кривичних дела организованог криминала.

Виши суд је утврдио да нису испуњене све претпоставке за изручење Дарка Елеза (40) Босни и Херцеговини.

Прецизира у саопштењу да је у првом ставу решења суда утврђено да претпоставке за нека кривична дела јесу испуњене, док у другом ставу утврђује да за други низ кривичних дела нису испуњене претпоставке за изручење, због чега се молба одбија.

Против овог решења дозвољена је жалба Апелационом суд у Београду у року од три дана од дана пријема преписа решења, саопштио је Виши суд у Београду.

Елезу је недавно екстрадициони притвор продужен због опасности од бекства.

Молбом Министарства правде БиХ тражи се изручење Елеза ради вођења кривичног поступка и суђења пред тамошњим судом због кривичног дела организованог криминала.

Тужилаштво Босне и Херцеговине саопштило је након хапшења Елеза у Београду да тражи његово изручење на основу потврђене оптужнице у предмету познатом као "Лутка", као и ради истраге коју заједно спроводе то Тужилаштво и Министарство унутрашњих послова Републике Српске, заједно са партнерским институцијама региона.

Та истрага се односи на тешка кривична дела почињена на подручју Источног Сарајева и БиХ, међу којима су убиства почињена "методама мафијашких ликвидација", 2018. и 2019. године, затим планирања и покушаја убистава на подручју Источног Сарајева и Бијељине, те изнуда, застрашивања и друга кривична дела на штету оштећених особа са подручја Источног Сарајева и БиХ, прецизира се у саопштењу.

Локални медији су пренели да је реч о убиствима - власника свадбеног салона "Родео" Синише Миличевића званог Тигар у мају 2018. године и власника ночног клуба "Спарта" Милоша Остојића у јануару 2019. године у Источном Сарајеву.

Тужилаштво БиХ тврди да је у сарадњи са партнерским институцијама дошло до сазнања да је организатор и координатор почињених кривичних дела, заједно са другим особама, управо Дарко Елез, који је ухапшен у Београду по потерници Интерпола Сарајево.

Елеза тужилаштво такође тражи ради процесуирања на основу потврђене оптужнице из случаја "Лутка", која га терети за организовани криминал у вези са више тешких кривичних дела међу којима су убиства, покушај убиства, пљачке транспорта новца и друга кривична дела почињена у од 2005. до 2009. године.

Министарство правде Србије примило 22. децембра оригиналну молбу Босне и Херцеговине за изручење Елеза, које су прослеђене суду на одлучивање о испуњености услова за изручење.

Елез је 2012. у Београду био правоснажно осуђен на девет година затвора, као организатор криминалне групе која је 2009. на територији Србије и БиХ трговала дрогом, вршила изнуде и чинила друга кривична дела.

Казну је одслужио у Србији и пуштен је на слободу. Он има пасоше и Србије и БИХ.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара