Читај ми!

Српској породици из Преоца код Грачанице трећи пут опљачкана кућа

Настављен је низ инцидената у општини Грачаница, а овога пута, непознати починиоци упали су и опљачкали кућу породице Симић у Преоцу. Директор Канцеларија за Косово и метохију Петар Петковић изразио је велику забринутост за безбедност Срба у централном делу Косова и Метохије.

Синиша Симић за Косово онлајн наводи да је ово трећи пут како му обијају кућу, а косовска полиција до сада ниједном није успела да пронађе лопове.

"Штета није велика, али деца су се пуно потресла. Искрено, изгубио сам и вољу да живим овде, трећи пут се ово дешава, свега ми је преко главе. Све ће да се надокнади, али нервоза и страх, то не може да се надокнади. Била је полиција, доћи ће поново, али не знам више шта да кажем", каже Симић.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић за наводи да је ово један у низу инцидената, и да су више пута апеловали на полицију и безбедносне структуре да заштите српско становништво.

"Једноставно, безбедност је веома битан фактор за српски народ на КиМ и повезан је са опстанком нашег народа овде. Наставићемо као општина да апелујемо на полицију да видимо које то мере могу да се предузму како би се зауставили ови инциденти, јер ово је трећи пут да обијају кућу господину Симићу. И када починиоци сваки пут прођу некажњено, то их само охрабрује да наставе да чине та дела", каже Поповић.

Петковић: Захтевам од међународних представника да заштите српски народ јужно од Ибра

Петар Петковић је, након вечерашње провале у кућу породице Симић у Преоцу још једном изразио велику забринутост за безбедност Срба у централном делу Косова и Метохије, где је последњих дана у току кампања застрашивања нашег народа, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

"Захтевам од међународних представника на Косову и Метохији да хитно и неизоставно предузму мере како би српски народ јужно од Ибра био заштићен од провокација и напада екстремиста", казао је Петковић.

У контексту последњих "екстремистичких изјава такозване министарке иностраних послова самопроглашеног Косова Мељизе Харадина"ј, наводи да је јасно да "сасвим оправдано говоримо и о постојању политичких инспиратора инцидената у Грачаници и околини".

"Невероватно је да је некоме у 21. веку потребно објашњавати и доказивати да су напади на један мирољубив народ, његове симболе, идентитет и имовину антицивилизацијски гест на који се мора одговорити одлучно и без одлагања", напомиње Петковић.

Додаје да ће Србија наставити да снагом разума и аргумената "гаси пламен омразе и сукоба који албански екстремисти на Косову и Метохији покушавају да распале".

"Док они пале српску тробојку у центру Грачанице, албански посланик у Скупштини Србије маше заставом Албаније протестујући због наводне угрожености и обесправљености својих сународника, и та слика најречитије описује ко је у региону заиста угрожен, а ко је претња миру и стабилности. Снага Србије је у одговорности и уздржаности и наставићемо да се за мир и шансу да регион у којем живимо има бољу будућност, боримо свим средствима", навео је Петковић.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара