Читај ми!

Специјализовано веће уставног суда: Савет ЕУ одлучује о мандату суда за злочине ОВК

Специјализовано веће уставног суда је констатовало да предложени амандмани у вези са Специјализованим већима и Специјализованим тужилаштвом умањују права и слободе зајемчене поглављем 2 косовског устава. Истакнуто је да се мандат Специјализованих већа и Сепцијализованог тужилаштва наставља док савет ЕУ не изда обаештење да је он завршен.

Уставне амандмане је 24. августа ове године предложио тадашњи председник привремених приштинских институција, а председник парламента их је упутио већу косовског уставног суда.

Веће је у одлуци оценило предложене уставне амандмане уз уважавање специфичног контекста и карактеристика Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва, наведено је у саопштењу суда.

Такође је потврдило да према члану 162(3) устава оно има искључиву надлежност за давање такве оцене пошто се предложени амандмани тичу Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва.

Специјализовано веће је поновило да се, према члану 162(13) и (14) устава мандат Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва наставља до обавештења Савета Европске уније о његовом завршетку.

У октобру је генерални секретар УН Антонио Гутереш оптужио Хашима Тачија да је поднео предлог уставног амандмана, којим би се окончао мандат Специјалног суда за злочине које су починили припадници тзв. ОВК. Он је навео да Хашим Таччи и Кадри Весељи подривају рад Специјалног суда. 

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво