Влајић: Време је добар адвокат, биће тешко доказивати злочине ОВК али није немогуће

Адвокат из Косовске Митровице, Небојша Влајић каже за РТС да је логично очекивати да нема много писмених доказа на суђењима за злочине ОВК, али да није немогуће доказати јер је огроман број људи био упознат са злочинима или је био жртва.

Прва оптужница за злочине ОВК показује да Специјални суд неће да се бави само злочинима против Срба, већ и против Албанаца које су припадници ОВК сматрали доушницима. Небојша Влајић је у Дневнику РТС-а рекао да је било време да почне да ради суд који је основан пре пет година.

Међу Србима може да се примети скепса и неповерење према раду Суда, јер имају искуства од раније када су у Хагу биле оптуживане вође ОВК, али ослобађане услед недостатка доказа.

Влајић каже да је врло проблематично што суд почиње да ради двадесет и више година након догађаја.

"Време чини све. Време је добар адвокат, то сви кажу, тако да је већина доказа кроз сведоке изгубљена или заборављена. Логично је очекивати да много писмених доказа нема, јер се такве ствари углавном доказују сведоцима. Биће тешко доказивати, али није немогуће, ипак је огроман број људи био упознат или био жртва рата на Косову и ОВК", сматра Влајић.

Објашњава да се жртве могу пријавити тек када оптужнице ступе на снагу и када се објави за које догађаје се суди.

"Тада жртва може да се пријави за било које конкретно кривично дело уколико је оштећена на било који начин, здравствено, уколико има рођаке убијене у том кривичном делу", додаје Влајић.

"Жртве ће први пут имати право да траже материјалну накнаду" 

Овог пута, како је истакао, суд први пут нуди и могућност материјалне сатисфакције. "Жртве ће имати право да траже материјалну накнаду штете за оно што су претрпели", напоменуо је Влајић.

Што се тиче цурења докумената из суда, Влајић каже да је то озбиљна и опасна ствар, и један од највећих правосудних скандала који се десио у историји правосуђа.

Подсећа да је тај суд у Хагу основан управо због тога што је међународна заједница утврдила да се такви поступци на Косову не могу водити, јер није могуће очувати безбедност сведока и њихову анонимност.

"Сведоци неће сведочити уколико постоји било каква претња за њихов живот, а сада смо видели да међународна заједница није успела да очува анонимност сведока ни у Хагу, где су измештени. Мислим да је то велики пропуст и мислим да се зато мора одговарати", закључио је Влајић.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво