Прва јавна седница Суда за ОВK, Мустафа није желео да се изјасни о кривици

Некадашњи командант ОВK Саљих Мустафа није желео да се, пред судијом за претходни поступак Специјализованих већа Kосова, изјасни о кривици поводом оптужби које му се оптужницом стављају на терет.

Саљих Мустафа има право да се о кривици изјасни у року од 30 дана.

"Нећу се изјашњавати, пре него што то учиним желим да се консултујем са својим браниоцем", рекао је кратко Мустафа након што му је укратко представљена оптужница којом се терети за ратне злочине по међународном праву за кривична дела: произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство.

Мустафу заступа адвокат по службеној дужности, којег му је доделио секретаријат Специјализованих већа и који ће га заступати током целог поступка.

С обзиром да се налази у притвору, Мустафа, према речима судије за претходни поступак, нема право да се брани сам.

Мустафин адвокат навео је да ће одбрана можда оспоравати легалност овог суда, те да ће то у наредном периоду учинити писаним поднесцима.

У наставку седнице судија је обавестио Мустафу да може да се жали на одлуку којом му је одређен притвор.

На крају је најавио да ће највероватније за следећи понедељак заказати прву статусну конференцију на којој ће се дискутовати о доказним материјалима, које ће од тужилаштва тражити да обелодани до петка.

Саљих Мустафа је у судници седео са маском на лицу, а у судници је био присутан и његов адвокат, као и главни тужилац Специјализованих већа Џек Смит са помоћницима.

Судски правилник упозорава да из одбијања оптуженог да призна кривицу или да се изјасни да није крив, "не смеју да се изводе никакви негативни закључци".

У потврђеној оптужници против Мустафе се тврди да су кривична дела произвољног лишавања слободе, суровог поступања и мучења извршена над најмање шест лица у периоду приближно од 1. априла 1999. до 19. априла 1999. на имању у месту Злаш на Kосову које је служило као затвор.

Даље се наводи да је један затвореник убијен на тој локацији у периоду приближно од 19. априла 1999. до краја априла 1999.

Мустафа, звани комадант Цаљи (48), ухапшен је и изручен Хагу 24. септембра, по налогу судије за преходни поступак, након потврђивања оптужнице. До почетка суђења ће бити притворској јединици Специјализованих већа у Хагу.

Након првог појављивања оптуженог, судија за претходни поступак је задужен за припрему предмета за суђење, а у међувремену сазива статусне конференције на којима се расправља о доказима који ће се изводити на суђењу и другим процесним питањима.

Суђење ће се одвијати пред претресним већем, које се именује накнадно.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво