Објављен идентитет пилота Војске Србије настрадалих у удесу "мига 21"

Пилоти мајор Дејан Крсник и капетан прве класе Звонко Васиљевић из 101. ловачко-авијацијске ескадриле 204. ваздухопловне бригаде РВиПВО Војске Србије погинули су данас приликом пада авиона "миг 21" у рејону села Брасина код Малог Зворника, саопштило је Министарство одбране.

Пилот мајор Дејан Крсник, командир 4. авијацијског одељења 101. ловачко-авијацијске ескадриле, рођен је 28. маја 1971. године у Београду. У професионалној војној служби био је од 30. јула 1994. године. Ожењен је и отац једног детета.

Пилот капетан прве класе Звонко Васиљевић, помоћник команданта за обавештајно-извиђачке послове 101. ловачко-авијацијске ескадриле, рођен је 3. октобра 1977. године у Лозници. У професионалној војној служби био је од 29. септембра 2001. године. Ожењен је и отац двоје деце.

Припадници војске и пилоти кажу да је не само за њих, већ и за све грађане Србије ово један тужан дан.

"Радили смо заједно, са Крсником сам 30 година провео у ескадрили и заједно смо делили добро и зло и у приватном и у пословном смислу, Васиљевић је млађи дечко и знам да су то врхунска два човека, велики пријатељи, врхунски пилоти", каже потпуковник Саша Олујић, пилот у пензији.

Дугогодишњи наставник летења на авиону "миг 21" тврди да је реч о изузетно безбедном авиону на ком преко 25 година није било удеса.

"Техничар не би потписао књижицу да је авион исправан и да га пусти на лет, ниједан пилот не би сео у авион у који сумња или постоји било каква недоумица око тога да ли је исправан. Беспредметно је расправљати да је авион стар па се због тога нешто десило, авион може бити само исправан или неисправан, никако стар или млад, и млади и авиони по свету падају", истиче Олујић.

Врховни командант Војске Србије Александар Вучић, министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић упутили су породицама погинулих пилота телеграме саучешћа.

Авион "миг 21" Војске Србије срушио се током извршења редовног летачког задатка данас око 9.10 у рејону села Брасина код Малог Зворника.

Том приликом повређен је мештанин у чије двориште је авион пао. Он је збринут у јединици интензивне неге Опште болнице у Лозници и, како је речено РТС-у, задобио је опекотине грудног коша, главе и руку, али је свестан и оријентисан.

Министарство одбране саопштило је да је авион "миг 21" који се срушио прегледан пре полетања у складу са свим процедурама и након прегледа констатовано је да је исправан и спреман за лет.

Након увиђаја који су обавили и цивилни и војни органи, начелник Генералштаба формирао је Комисију за испитивање ванредног догађаја са начелником Управе за развој и опремање бригадним генералом Миланом Поповићем на челу, а командант РВиПВО генерал-мајор Душко Жарковић формирао је стручну комисију за утврђивање узрока удеса авиона "миг 21" коју води начелник штаба Команде РВиПВО бригадни генерал Александар Бјелић.

У Окружном јавном тужилаштву у Шапцу потрдили су информацију да је наложена обдукција тела настрадалих пилота.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво