Читај ми!

Мустафа оптужен за мучење и убиство најмање шесторо људи у Злашу на КиМ

Након што је Специјализовано тужилаштво ухапсило Саљиха Мустафу, он је пребачен у притворски објекат Специјализованих већа Косова у Хагу. Мустафа се терети за лишавања слободе, сурово поступање и мучење најмање шест лица у периоду од 1. до 19. априла 1999. на имању у месту Злаш на Косову које је служило као затвор.

Саљих Мустафа је након хапшења пребачен у притворски објекат Специјализованих већа Косова у Хагу.

Судија за претходни поступак је потврдио оптужницу против Саљиха Мустафе 12. јуна 2020. У складу са правилом 88 (2) Правилника о поступку и доказима пред Специјализованим већима Косова оптужница коју је судија потврдио није била у том тренутку објављена.

У потврђеној оптужници се тврди да су кривична дела произвољног лишавања слободе, суровог поступања и мучења извршена над најмање шест лица у периоду приближно од 1. до 19. априла 1999. године на имању у месту Злаш на Косову које је служило као затвор.

Наводи се да је један затвореник убијен на тој локацији у периоду приближно од 19. до краја априла исте године.

Потврђеном оптужницом Саљих Мустафа се терети према различитим облицима кривичне одговорности за: произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство као ратне злочине учињене у контексту оружаног сукоба на Косову који није био међународног карактера и у вези са тим сукобом.

Судија за претходни поступак је из разлога безбедности наложио да се оптужница објави у редигованој верзији.

"Информације о датуму и времену одржавања првог ступања Саљиха Мустафе пред судију за претходни поступак биће објављене у најскорије време", наводи се у саопштењу Специјализованих већа Косова.

Прво приступање суду се одржава јавно и моћи ће да се пратити путем стриминга на интернет страници Специјализованих већа Косова.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво