Да ли су досијеи Специјалног суда у Хагу доспели код ветерана ОВK

Организацији ратних ветерана бивше Ослободилачке војске Kосова достављено је неколико хиљада досијеа из Специјалног суда у Хагу, саопштили су представници те организације у Приштини, наводећи да им је пакет са документима доставила особа коју не познају.

Приштински медији су пренели да Специјализовано тужилаштво у Хагу није ни потврдило ни порекло могућност да је 4.000 њихових досијеа процурило у јавност.

У вези са изјавом Организације ратних ветерана за пријем четири хиљаде досијеа Специјалног суда у понедељак ујутру, из Kанцеларије специјализованог тужиоца су казали да су упознати са извештавањем медија о овом питању.

У писаном одговору Агнела Гриеп, портпаролка Специјализованог тужилаштва, изјавила је да немају коментар у вези са цурењем "четири хиљаде досијеа" Специјалног суда.

Из организације ратних ветерана ОВK, саопштили су да су од Специјалног суда добили пакет од 4.000 досијеа.

Председник те организације Хисни Гуцати, рекао је да им је пакет достављен и да нису познавали особу са капом, наочарима и маском, која га је донела.

"У овом пакету који нам је достављен, постоји око четири хиљаде досијеа Специјалног суда", рекао је Гуцати.

Његов заменик Насим Харадинај рекао је да су у питању досијеи сведока овог суда.

Kазао је да документи садрже чињенице о недавним ратним злочинима на Kосову, па чак и имена заштићених сведока који су пред тужиоцима документовали оно што су видели.

Адвокат ветерана ОВК: Нарушен кредибилитет суда 

Адвокат Артан Ћеркини рекао је да Организација ратних ветерана није адреса на коју треба послати било који документ ове врсте, јер није предмет истраге.

"Необична процедура сама по себи, остаје да се види како ће да се реши ово питање, јер је то врло озбиљно питање. Организација ветерана ОВK ће доставити те доказе специјализованом тужилаштву, али верује да ће из те канцеларије да добије брзи одговор о томе како су ти такозвани докази могли да изађу из специјализованог тужилаштва или суда. Они имају обавезу да дају објашњење како се то догодило", рекао је Ћеркини.

Додао је да доказе који су достављени организацији ОВK нису видели и не могу да се изјасне о њиховој аутентичности.

Ћеркини је додао да ако је из Специјалног суда дошло до цурења ових докумената, онда ће кредибилитет суда бити озбиљно нарушен, а ако је суд кршио прописе које је издао, нема дилеме да суд није веродостојан да се бави случајевима овог профила.

Из организације ветерана ОВK кажу да су у пакету добили и писмо у којем се каже да ће наредних дана да им стигне још седам хиљада досијеа.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво