Фунте у хлебу, долари у чају – где цариници проналазе непријављени новац

Само у протеклих неколико дана на граничним прелазима Хоргош и Градина цариници су пронашли више од милион евра непријављеног новца код страних држављана, углавном турске националности. Покушај трансфера новца на овај начин намеће питање која је крајња дестинација огромног кеша и коме је намењен.

Помоћник директора у Сектору за контролу примене царинских прописа Управе царина Раде Кнежевић рекао је за РТС да кријумчари углавном покушавају да пренесу евре, али и америчке доларе и британске фунте. Наводи да новац скривају на незамисливим местима.

"Ови последњи примери, углавном, у питању је путнички саобраћај, тачније, путници који управљају путничким моторним возилом. То даје много могућности. Прво, возило има доста својих фабричких шупљина. Они се труде да искористе све те фабричке шупљине да би нам отежали посао", истакао је Кнежевић током гостовања у Јутарњем програму.

Додао је како кријумчари, осим у шупљинама аутомобила, новац крију и у посебно направљеним бункерима.

"Морате да знате да су наши царински службеници обучени за такве ствари, што за фабричке шупљине, што за додатне бункере. Друго, поседујемо фантастичну опрему за ту врсту неинвазивног прегледа као што су скенери. Имамо поред тога и фибер оптике, бустере, то су апарати који мере густину и тачно можемо да видимо да ли у некој фабричкој шупљини има нешто или нема нешто", казао је Раде Кнежевић.

Новац се кријумчари у хлебу, салати, чају... 

Кнежевић је навео да су кријумчари покушали да сакрију новац и у хлебу, тегли "нутеле", салати, а истакао је скорашњи пример сакривања новца у чају.

"По откривању новца, тај новац се привремено задржава и депонује се на посебан рачун Народне банке. Наравно, после тога обавештавамо надлежно тужилаштво, подносимо пријаве, а после тога надлжено тужилаштво по потреби ће обавестити МУП уколико постоји потреба да се додатне истраге спроведу у вези са кријумчарењем тог новца", рекао је Кнежевић.

Раде Кнежевић је истакао да се сви поступци окончавају коначним одузимањем новца од кријумчара и да тај новац директно иде у буџет Републике Србије.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво