Тачи стигао у Хаг, брани га Џефри Најс

Kосовски председник Хашим Тачи стигао је у Хаг где ће разговарати са службеницима тог суда, али није навео у ком својству.

Приштински медији навoде да је Тачи данас око 15 часова одлетео са аеродрома у Тирани да би сутра био саслушан у Хагу, где ће га бранити британски адвокат Џефри Најс.

Тачи и Kадри Весељи и још осам других осумњичени су за кривично за убиство око 100 људи. Злочини представљени у нацрту оптужнице укључују стотине идентификованих жртава косовских Албанаца, Срба и Рома и политичких противника

Тачи је у својој објави да путује у Хаг, написао да одлази на разговор, не наводећи да ли ће бити третиран као осумњичени или у неком другом својству.

"Ми претпостављамо да ће бити саслушан у вези са оптужницом која је подигнута ‪24. априла‬ а која је објављена 24. јуна. Специјално тужилаштво у Хагу има право на то саслушање али постоји могућност да га саслушају тужиоци ако судија за припремни поступак није потврдио оптужницу", рекао је РТС-у приштински адвокат Том Гаши.

Навео је да након изјаве Специјалног суда не зна шта се дешава са тим поступком.

"Мислим да би косовски председник претходно требало да да оставку", рекао је приштински адвокат.

Објашњава да уколико оптужница буде потврђена и почне процес суђења, притвор није обавезан за оптужене и осумњичене, сем у случају да то судија захтева.

"У тој ситуацији једино судија одлучује, а не тужилаштво. Ја мислим да за Тачија и Весељија нема разлога да траже притвор, осим ако имају доказа да су наводно покушали да утичу на сведоке или нешто друго што је ризично за њих", подвукао је Гаши.

Судија за претходни поступак има рок од шест месеци да потврди, одбаци или да затражи допуну оптужнице.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво