Геци се бранио ћутањем, његов адвокат тврди да је позван као сведок

У Канцеларији Еулекса у Приштини, по позиву Специјалног суда у Хагу који истражује и процесуира злочине почињене над Србима током протеклих сукоба, саслушан је Сабит Геци, бивши припадник ОВК и блиски сарадник актуелног косовског председника Хашима Тачија.

Гецијев адвокат тврди да је његов брањеник позван у својству сведока.

Како преноси приштинска Газета експрес, адвокат Тахири Рецај је рекао да се "Геци бранио ћутањем".

Геци је позив Специјалног суда добио у децембру прошле године.

Некадашњи блиски Тачијев сарадник већ је осуђен за ратни злочин. Геци је јула 2011. године добио 15 година затвора, због злостављања затвореника у логорима Кукеш и Чакан на северу Албаније током 1998-1999, а истрага против њега почела још 2002. године. 

Затворска казна истиче му 2025. године.

Геци је први пут ухапшен 2000. године, због пуцњаве у једном од ноћних клубова у Приштини.

Геци је један од чланова тзв. Дреничке групе 1, којој се 2015. у косовском Основном суду у Северној Митровици судило за ратне злочине у затвору ОВК-а, у Ликовцу, 1998. и 1999. године и који је заједно са Сахитом Јаријем, Авнијем Забељијем, Јахиром Демакуом и Исметом Хадром  ослобођен од ових оптужби након једногодишњег судског поступка.

Један од најтежих злочина из оптужнице био је да је као члан ОВК, у саучесништву са Сахитом Јаријем и неколико, за сада, непознатих припадника ОВК, пред бројним сведоцима, по оптужници, моторном тестером одсекао главу српском полицајцу, Ивану Булатовићу, и масакрирао његово тело, у Ликовцу, средином јуна 1998. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво