Одбијен Kараџићев захтев за преиспитивање жалбе

Механизам за међународне кривичне судове одбио је захтев Радована Kараџића да преиспита одлуку о одбијању његове жалбе на висину одређене казне.

Председник Механизма судија Kармел Ађијус одбио је захтев Радована Kараџића за именовање жалбеног већа које би одлучивало о његовом захтеву за преиспитивање одлуке којом је одбачена његова жалба на правоснажну пресуду, преносе Независне.

Ађијус је одлуку образложио тиме да је регистар суда раније одбио један Kараџићев предлог да се тај захтев достави судији Жан-Kлоду Антонетију, јер је предмет завршен, не постоји спис и да, сходно томе, није достављен судији или жалбеном већу.

Механизам наводи да је регистрар своју одлуку засновао на "неразумном" тумачењу правилника и да је ту направљена грешка, али да то није утицало на исправност одлуке да се Kараџићев захтев не проследи судији Антонетију, преносе Независне.

Жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу изрекло је у марту 2019. доживотну казну затвора бившем председнику Републике Српске Радовану Kараџићу. Осуђен је због геноцида у Сребреници, злочина против човечности, као и кршења закона и обичаја ратовања.

број коментара 0 Пошаљи коментар