Ухапшен директор "Дајрект медије" и двоје запослених у маркетингу РТС-а

По налогу Тужилаштва за организовани криминал, ухапшени су директор "Дајрект медије" и двоје запослених у маркетингу РТС-а, потврђено нам је у МУП-у.

Ухапшени су М. Ђ. Ј. , директорка службе маркетинга РТС-а, М. К, шеф у служби маркетинга РТС-а и Ј. С., директор "Дајрект медије".

Кривичном пријавом обухваћена је и Ј. Д.,  бивша директорка "Дајрект медије", која је ван земље и за њом је расписана потрага.

Пре више од месец дана најављена је истрага због злоупотреба РТС-а и "Дајрект медије" око реклама, чиме је оштећен буџет Србије.

Следећи корак би требало да буде одлука о одређивању притвора.  

Министар полиције о хапшењу 

До хапшења је дошло заједничком акцијом Тужилаштва за организовани криминал и полиције рекао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић на ванредној конференцији за новинаре.

Истакао је да су ухапшени оштетили Јавни сервис и грађане Србије за 688 милиона динара, а кривично дело извршили у периду од августа 2009. до 2018. године.

"Укупна штета за РТС, за грађане Србије, пошто ми то финансирамо сви, је 688 милиона динара. Толика је штета. Ми сумњичимо ова лица да су учествовала у озбиљним кривичним делима, у криминалу који је довео до тога да 688 милиона динара грађана Србије заврши у приватним џеповима", рекао је Стефановић.

Објаснио је да се ухапшени сумњиче да су заједничким деловањем учествовали у закључивању више уговора о пословној сарадњи и анекса тих уговора, супротно званичним ценовницима РТС-а.

"Сумња се да је 'Дајрект медија', поред попуста на цене, добила и право на број секунди и грпијева без накнаде, на који начин су по основу финансирања Лиге шампиона и Лиге Европе у периоду од 2009. до 2018. године, као и две ТВ серије Непобедиво срце и Мој рођак са села 2 прибавили противправну имовинску корист Дајрект медији у укупном износу од 248.965.540 динара, а на штету грађана Србије", навео је Стефановић.  

Према његовим речима, истрага је трајала више година.

"Дошли смо до свих релевантних информација и ово је резултат рада озбиљних професионалаца из Тужилаштва за организовани криминал и из београдске Управе криминалистичке полиције и Управе криминалистичке полиције у седишту. Дакле, ово је био заједнички напор државних органа који су били у обавези да утврде где је нестао тај новац и да ли је грађанима Србије направљена штета, а некоме корист. Постојe основи сумње, Тужилаштво је донело одлуку да се ова лица ухапсе и овај случај ће са оптужницом ићи пред суд", истакао је министар полиције.

Реаговања на хапшења

На ванредној конференцији за новинаре потпредседница Главног одбора Српске напредне странке Марија Обрадовић истакла је да све оно што је СНС говорила о политичкој злоупотреби и криминалу Драгана Ђиласа сада полако добија доказе.

Ђилас је преко "Дајрект медије", мимо закона и уговора, како је рекла, прибављао себи рекламни простор на РТС-у и продавао га крајњим оглашивачима, укључујући и минуте које је добио бесплатно.

"Та велика разлика у цени, дакле прво попусти које је он добијао на рекламни простор, на секунде, на минуте рекламне, а онда добијао и одређени број бесплатних секунди и рекламног простора од РТС-а, након тога препродавао крајњим оглашивачима, и за себе прибављао вишемилионску корист у еврима. РТС се највећим делом финансира из републичког буџета, а то је новац грађана Србије. Отимајући рекламни простор РТС-а, мимо уговора и закона, Драган Ђилас је директно завлачио руку у џеп грађана Србије", навела је Обрадовићева.

Поводом привођења запослених у "Дајрект медији" и РТС-у, конференцију за новинаре одржао је и председник Странке слободе и правде Драган Ђилас и то испред зграде Председништва Србије у Београду.

Подсетио је новинаре да је пре 45 дана, када је сличну конференцију држао испред зграде полиције најавио да ће запослени у његовој бившој фирми и људи из РТС бити хапшени с, како је рекао, лажним отпужбама.

"Тада сам вам показао папир који је Драган Бујошевић потписао фебруара ове године, генерални директор РТС-а у коме се јасно каже да по мишљењу свих стручних служби, наглашавам свих стручних служби Радио телевизије Србије, ниједан од тих уговора из 2009. године не да није штетан за РТС, него су сви били корисни и на њима је Радио телевизија Србије направила профит", рекао је Драган Ђилас. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво