Брамерц: Послата порука да правда може победити зло

Тужилаштво МРМКС је задовољно пресудом Жалбеног већа у предмету против Радована Караџића, наведено је у саопштењу уз оцену да је пресуда у најбитнијим аспектима потврдила осуђујућу пресуду која је изречена Караџићу по десет тачака за геноцид, злочине против човечности и ратне злочине.

По изрицању пресуде, тужилац Серж Брамерц је изјавио: "Као што је данас потврдило Жалбено веће, Радован Караџић је крив за геноцид, злочине против човечности и ратне злочине. Он је злоупотребио своју политичку и војну власт, заједно са осталим високим лидерима, како би покренуо незамисливу кампању злочина, починио страшна злодела и уништио једну земљу".

Брамерц сматра да је Караџић водио кампање масовног етничког чишћења у којима су милиони били расељени, десетине хиљада убијено а велики број обичних људи подвргнут силовању, мучењу, сексуалном ропству и другим видовима злостављања.

"Он је надгледао више од три године дугу опсаду Сарајева, ширећи терор у граду у циљу остваривања својих политичких циљева. Он је припаднике мировних снага УН-а користио као таоце и живи штит. А у Сребреници у јулу 1995. године, придружио се Ратку Младићу и другима у протеривању 30.000 жена, девојчица и старица из њихових домова, и у убијању хиљада мушкараца и дечака босанских Муслимана", навео је Брамерц.

Истиче да га је суд УН осудио за злочине на казну доживотног затвора чиме је послао значајну поруку да правда може надвладати зло.

"Данас су жртве његових злочина коначно виделе како одговара за оно што је учинио. Противници Суда ће тврдити да је ова пресуда пресуда о кривици српског народа. То снажно одбијам. Караџићева кривица је његова лично, а не кривица његове заједнице", напомиње Брамерц.

"Караџић одговоран за људску патњу" 

Каже да ће други рећи да је Караџић био херој и да је бранио свој народ али да је суђење показало супротно и да ће он историји остати уписан као ратни злочинац који је одговоран за ужасну људску патњу.

"Одговорни званичници би стога требало да промовишу прихватање чињеница које су утврђене на овом суђењу као основе за помирење. Порицање злочина и величање ратних злочинаца не би требало бити толерисано", каже Брамерц.

Према његовим речима, морало би да постоји поштовање и одавање признања свим жртвама, како за оно што су проживели, тако и за њихову храброст у борби за позивање на одговорност.

"Неоспорно је да жртве из свих заједница још увек чекају на правду која им припада. Моја канцеларија је посвећена пружању подршке националним судовима, на којима је сада одговорност да наставе са процесом доношења правде", поручује Брамерц.

Захвалио је међународној заједници на подршци у раду и апеловао је на УН и државе-чланице да наставе да пружају подршку националним тужиоцима у бившој Југославији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво