Уложена жалба због одбијања рехабилитације Милана Недића

Пуномоћник подносилаца захтева за рехабилитацију српског премијера за време окупације у Другом светском рату Милана Недића, адвокат Зоран Живановић, поднео је жалбу на одлуку којом је у јулу одбијен захтев за рехабилитацију.

О жалби на решење од 11. јула Вишег суда у Београду, којим је као неоснован одбијен захтев предлагача за рехабилитацију покојног Недића, одлучиваће Апелациони суд у Београду.

Виши суд у Београду је одбио захтев за рехабилитацију којим је тражено да се поништи Уредба Владе ФНРЈ, којом је Милан Недић проглашен за народног непријатеља и на основу које су му одузета грађанска и имовинска права.

У изјави за Танјуг, адвокат Живановић прецизирао је да жалбом тражи да се делимично преиначи решење Вишег суда, а делимично укине и наложи поновно одлучивање о захтеву за рехабилитацију.

Укидање је тражио у погледу одбацивања захтева за одлучивање о лишењу живота Милана Недића, као и одбијања да се укине одлука државне комисије којом је Недић проглашен за помагача окупатора.

Преиначење је тражено за одлуку која се тиче одузимања имовине и лишења слободе Недића.

Предлагачи су захтевом тражили да се утврди да је генерал Недић лишен слободе без судске или административне одлуке као жртва прогона из политичких и идеолошких разлога, као и да је ништаво решење Трећег народног среског суда за град Београд од 31. јануара 1946. године о конфискацији имовине генерала Милана Недића од дана доношења и да су ништаве све његове правне последице.

Првостепено решење није детаљно објављено, већ је суд саопштио само одбијене и одбачене захтеве предлагача.

Одбијеним захтевом тражено је и да се утврди да су ништаве административне Одлуке Државне комисије за утврђивање злочина окупатора и његових помагача Ф.802 без датума, Ф.802/И од 02.05.1945. године, Ф.802/ИИ од 03.08.1945. године, Ф.802/ИИИ од 17.09.1945. године, Ф.802/ИВ од 13.08.1945. године и Ф.802/В од 01.12.1945. године, Одлука Земаљске комисије за утврђивање злочина окупатора и његових помагача бр. 2407 од 5.07.1945. године од тренутка њиховог доношења и да су ништаве све правне последице, укључујући и казну конфискације имовине, а да рехабилитовано лице се сматра неосуђиваним, навиди се у саопштењу суда.

Одбијен је и предлог предлагача за преиначење захтева за рехабилитацију Недића из поднеска од 09. јула 2018. године, којим захтевом је тражено да суд утврди "да је генерал Милан Недић лишен живота без судске или административне одлуке као жртва прогона из политичких и идеолошких разлога".

Суд није објавио образложење овог решења, уз напомену да ће одлука суда у поступку рехабилитације Недића бити објављена на интернет страници Вишег суда у Београду, када постане коначна (правоснажна).

Милан Недић никада није био осуђен, нити је против њега подигнута оптужница. Наводно је у притвору извршио самоубиство, а никада није објављено где је сахрањен.

Поступак за рехабилитацију Недића инициран је 2008. године, али је расправа пред судским већем, којој присуствује и јавност, почела у децембру 2015. године.

Суд је током поступка саслушао десетак сведока и историчара.

У току поступка, суд је одбио право јеврејским општинама да се умешају у поступак и оспоравају враћање грађанских права Недићу, а ту одлуку је потврдио и Апелацион суд, будући да је ово "једностраначки поступак" који се води по правилима ванпарничног поступка и нема "друге стране".

Поступак по захтеву за рехабилитацију изазвао је негодовања у јавности, будући да један део грађана сматра да је Недић злочинац и да суд треба да одбије рехабилитацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се