Немачка влада на удару због "афере БНД"

Оштре критике високих званичника и немачке јавности на рачун владе канцеларке Ангеле Меркел због слабе реакције на хапшење агената БНД-а на Косову. "Влада дозволила да је за нос вуче земља у којој је организовани криминал постао форма државности", истиче званичник БНД-а.

Политичари немачких владајућих странака, као и предсатвници обавештајне службе - БНД оштро су критиковали понашање немачке владе у афери у вези са хапшењем тројице немачких агената у Приштини, које су косовске власти оптужиле да су 14. новембра бацили експлозив у двориште Међународне цивилне канцеларије.

Судско веће УН-а у Приштини је синоћ пустило тројицу Немаца "да се бране са слободе" а агенција ДПА је јавила да су они данас виђени како улазе у авион за Немачку.

Дневник "Зидојче цајтунг" цитира неименованог високог званичника БНД-а који је оценио да је "немачка влада дала да је за нос вуче земља у којој је организовани криминал постао форма државности".

Представник БНД-а сматра да је немачка реакција на хапшење агената БНД-а дошла прекасно и да није била довољно оштра, при чему је подсетио да је Немачка једна од оних држава које Косову дају највише новца.

Други високи сарадник БНД-а сматра да "немачку владу ништа не кошта да влади у Приштини јасно каже да неће тек тако да прихвати овакву провокацију.

"У сличним случајевима друге западне тајне службе одмах имају пуну подршку својих влада и незамисливо је да би амерички агент због једне очито измишљене приче у затвору могао да проведе макар и једну једину ноћ", рекао је сарадник БНД-а.

Посланик Социјалдемократске партије Немачке и члан Спољнополитичког одбора Бундестага Јоханес Јунг је оценио да после ове афере немачка влада треба да "преиспита своју укупну стратегију према Косову", додајући да је "Косово центар организованог криминала који сада сме да се зове државом".

На спрегу политике и организованог криминала, Владу Немачке је упозоравало више немачких посланика, стручњака за спољну политику и пре него што је она признала Косово као независну државу 20. фебруара.

"Косово - завичај кумова организованог криминала"

У коментару дневника "Зидојче цајтунг" се наводи да се у афери "БНД" влада "предуго скривала иза уобичајене тајне дипломатије, да би прикрила да не жели да изврши никакав притисак на патуљасту државу" Косово".

Лист оцењује да "када се немачки државни службеници у завичају кумова организованог криминала уз провидно образложење пошаљу у затвор, немачка влада мора да има јасан став, а не може да наклапа о добрим односнима заснованим на међусобном поверењу".

"Уред канцеларке је пре свега пропустио да властима на Косову, које БНД сматра блиским криминалу, јасно каже да овакви поступци могу да имају озбиљне последице", наводи се у коментару.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво