Притвор Немцима за напад у Приштини

Истражни судија одредио притвор од тридесет дана тројици Немаца, осумњиченима да су 14. новембра подметнули бомбу испред зграде Мисију ЕУ у Приштини. Апсурдне су тврдње да су осумњичени бомбаши припадници обавештајне службе Немачке, оценио аналитичар Зоран Драгишић.

Осумњиченима је одређен притвор од тридесет дана, а како су навели адвокати одбране, судски органи  су настојали да њихове клијенте оптуже за "акте тероризма". За то дело је максимална казна 20 година затвора.

У бомбашком нападу који се догодио 14. новембра нико није повређен, а у експлозија је нанета мања штета на згради Мисије ЕУ.

Приштински дневник Експрес пренео је да су тројица осумњичених Немаца радила за немачку обавештајну службу (БНД), а званичници су одбили да коментаришу те наводе.

Аналитичар безбедности Зоран Драгишић, међутим, сматра да је претпоставка да су тројица осумњичених припадници БНД-а потпуно апсурдна.

За кога раде осумњичени? 

Драгишић је подсетио да је Еулекс мисија Европске уније и да нема разумних претпоставки због чега би Немачка, као једна од најутицајнијих земаља Уније, желела да на тај начин "опструира саму себе".

"Зна се, међутим, да се Албанци веома оштро противе плану са шест тачака и прављењу било каквих уступака Београду. Сада можемо само да нагађамо, али је вероватније да је тај напад резултат акције служби безбедности које су остале од ОВК или неких происламистичких група", рекао је Драгишић и додао да на Косову и даље функционише обавештајна служба која је постајала у време док је ОВК била активна и која никада није била распуштена.

Према његовим речима, активност њених припадника је веома опасна јер се не ради о званичној служби већ о "подземним активностима" које не подлежу парламентарној или било којој другој контроли.

Осим те службе, на Косову су безбедносно присутне и активне службе свих земаља које имају своје контигенте али и многе које их немају али је, према речима Драгишића, проблем у томе што не постоји јединствена безбедносна заједница у коју би се сливале и где би се обрађивале информације које оне прикупљају.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи