Суд у Колмару одбио захтев Србије за изручење, Харадинај на слободи

Истражно веће Апелационог суда у Колмару одбило је захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја и укинуло му меру забране напуштања Француске. Лидер Алијансе за будућност Косова поручује да је битка добијена и да се нада повратку на Косово још данас. Одржана посебна седница Владе Србије.

09.40 – Премијер Србије Александар Вучић заказао је посебну седницу владе чија је тема одлука суда у Француској.

09.35 – Харадинај се обратио својим присталицама испред суда, рекавши да је "ова битка добијена" и захвалио им на подршци. У Приштини славе одлуку суда у Колмару уз ватромет.

09.15 – Суд у Колмару одбио захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја. 

09.00 – Рамуш Харадинај стигао у суд у Колмару.

Француски суд је дао негативно мишљење поводом захтева српских власти за изручење Рамуша Харадинаја, наводи се у саопштењу Апелационог суда у Колмару.

Француски јавни тужилац има право да у року од пет дана уложи жалбу Врховном касационом суду Француске.

Адвокатица Рамуша Харадинаја, Рејчел Линдон, рекла је за АП да је суд изнео негативно мишљење о екстрадицији у Србију због тога што он не би имао фер и правично суђење у Србији. "Изгубио је три и по месеца живота" чекајући ову одлуку, рекла је Линдонова за АП.

Након одлуке Апелационог суда у Колмару, Влада Србије је одржала посебну седницу.

Француски суд је Харадинају укинуо меру забране напуштања Француске и одобрио му да поново узме пасош, а он је најавио да ће то учинити у току дана како би се што пре вратио на Косово.

Одлука суда бившег косовског премијера у судници дочекана је аплаузом, а након изласка из суда Харадинај, који је сада лидер опозиционе Алијансе за будућност Косова, изјавио је да је то "победа Албанаца".

"Пошто сам сада слободан, идем да добијем пасош у Стразбуру. Надам се да ћу се данас вратити на Косово. Изгубљена су четири месеца, време је драгоцено", рекао је Харадинај.

Његова супруга Анита рекла је да је "правда спора, али достижна". "Победили смо. Прошли смо непотребне и напорне процедуре. Ова ситуација је исцрпла све нас овде на Косову. Захваљујем свима на подршци коју су нам дали. Ово је потврда да је рат ОВК био оправдан", рекла је Анита Хардинај, пренео је портал Лајми.

Након одлуке суда, Харадинај слободно може да напусти Француску, а Србија нема право на жалбу.

Харадинај, некадашњи вођа ОВК, ухапшен је 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по Интерполовој потерници коју је за њим расписала Србија.

Министарство правде Србије је потом упутило Француској захтев за његово изручење уз сву пратећу документацију о истрази против њега која је у току.

Харадинај је недељу дана након хапшења пуштен да одлуку суда о захтеву Србије за екстрадицију чека на слободи, али му је одузет пасош и забрањено да напушта територију Француске.

Истрага против Харадинаја у Србији покренута је 2004. године, а у јануару је проширена новим оптужбама и новим доказима који су прослеђени суду у Колмару.

Харадинају је суђено у Хашком трибуналу за ратне злочине на КиМ, али је 2012. правоснажно ослобођен свих оптужби.

Србија тражи Харадинаја због сумње да је извршио кривична дела ратних злочина против цивилног становништва на Космету у току 1998. и 1999. године, а реч је, како је Београд саопштио, о делима која нису била предмет суђења пред Хашким трибуналом.

Број коментара 78

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво