Три мигранта погинула, десет повређено у саобраћајној несрећи код Ниша

У тешкој саобраћајној несрећи на ауто-путу Београд–Ниш код села Дражевца, два држављанина Авганистана су погинула на лицу места, а једно дете је преминуло у болници од задобијених повреда. Још једно дете пронађено касније поред пута где се догодила несрећа. Повређено је десет миграната, који су у тешком стању. Возач "пасата" побегао са лица места.

Несрећа се догодила јутрос у три сата и 40 минута код села Дражевца, када се преврнуо аутомобил марке "пасат", алексиначких регистарских ознака, у коме су мигранти кријумчарени. Аутомобил је ударио у заштитну ограду.

Кријумчар, возач аутомобила уместо да помогне, побегао је са места несреће и за њим се трага. Захваљујући екипама хитне помоћи из Ниша и Алексинца повређени су стигли до нишког Ургентног центра. Реч је о породицама са децом узраста од 5 до 15 година из Ирака, Авганистана и Пакистана.

Возач, за кога повређени мигрант из Ирака каже да је возио пребрзо, није стао када га је полиција зауставила код наплатне рампе Ниш.

"Прво су сви спавали, а онда су почели да говоре возачу да вози спорије. Он је рекао да нема проблема, да је добар возач, а пио је и алкохол", испричао је повређени мигрант.

У "пасату" алексиначких таблица – које су, како нам је потврђено у полицији, издате за друго возило – било је смештено 15 људи. Реч је о породицама са децом узраста, како се процењује, између 5 и 15 година.

У Ургентном центру у Нишу кажу да је реч о веома тешким повредама. Директор Клиничког центра Зоран Радовановић наводи да су пацијенти у веома тешком стању и да се лекари боре за њихов живот.

"Један пацијент се налази на грудној хирургији са повредама грудног коша, пацијенткиња која је јутрос примљена њој у ампутиране обе ноге, три пацијента су на неохирургији, значи тренутно пацијенти са повредама главе се налазе тамо, пацијенти малишани су смештени овде, нажалост, један од шест малишана је преминуо због тежина повреде костимју лобање хематома у глави повреда костију лица", објашњава Радовановић.

Кријумчарење миграната постао је уносан посао заради се од 800 до 1.500 евра, по особи. Војска и полиција се против кријумчара свакодневно боре од јуна је спречено 18 хиљада илегалних прелазака.

"Они су дали велики новац кријумчарима да би се домогли неког бољег живота, држава је у проблему, јер имамо илегалне преласке, и чинимо све да их у томе спречимо. Једини на добити у овој ситуацији јесу кријумчари", наводи капетан Јован Кривокапић, портпарол Министарства одбране.

Према последњим информацијама, само двоје миграната нема повреде и у пратњи полиције су споведени до основног тужилаштва у Алексинцу. 

Александар Вулин, министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања истиче да се Србија озбиљно и упорно бори против кријумчарења миграната и додаје да нажалост не можемо да кажемо да то раде све земље.

"У овом тренутку, у затворима има више од пет стотина људи који су оптужени за кријумчарење више од осам хиљада људи", наводи Вулин.

Миграната који у Србију улазе из Бугарске и Македоније последњих недеља је све мање. РТС-у је потврђено да се траса миграната из Македоније премешта преко Косова И Метохије у Рашку област. Појединци и организоване групе избеглица, уз помоћ кријумчара у Србију улазе и из Албаније и Црне Горе.

Због те несреће, саобраћај на ауто-путу је у смеру ка Београду био обустављен око сат и по времена. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво