Читај ми!

Kосовска Каменица, српски ђак нападнут на великом одмору

У близини школе у Косовској Каменици, група албанских средњошколаца физички је напала ученика Вукашина Николића. Родитељи и ђаци траже увођење школског полицајца. У полицији кажу да су открили нападача и да су случај предали правосуђу.

Две школе у кругу од 500 метара. Једна српска, друга албанска. Велики одмор је време када ученици по доручак долазе на исто место.

Ученик Вукашин Николић каже да су га по повратку са великог одмора пресрела шесторица Албанаца.

"Прво су ме вербално малтретирали, а затим су ме зауставили и кренули физички да ме малтретирају. Ухватили су ме за врат и затим ме шутнули. Говорили су ми нешто у вези са фудбалском утакмицом Албанија–Србија", наводи Николић.

Због инцидента, неколико родитеља српских ђака дан је провело у школском дворишту. Родитељи нападнутог дечака разговарали су с командиром полиције и показали му лекарски налаз.

Отац нападнутог ђака Ненад Николић каже да су му у полицији рекли да ће се позабавити случајем. "Не знам да ли ће или неће. А на крају, морам да дежурам испред школе за време великог одмора", додаје Николић.

Портпарол полиције у Гњилану Исмет Хашани напомиње да би родитељи требало да обрате пажњу на своју децу.

"И прошле недеље смо имали исти проблем када су се Срби свађали са неком албанском децом. Сви ми, као друштво, морали бисмо то да спречимо. Каменица важи за један од најмирнијих градова", каже Хашани.

Председник ђачког парламента Ђорђе Николић истиче да је реч о вишегодишњем проблему. "Ово није од јуче и ја мислим да је неко од логичних решења увођење школског полицајца. У локалној самоуправи у Каменици кажу да има дана када је ризик држати наставу у српским школама", каже Николић.

Председник општинског већа Косовске Каменице Милош Филић подсећа да на дан утакмице Србија–Албанија настава у школи није одржана због страха родитеља да би Албанци могли да им нападну децу.

У Каменици је око 400 ђака који имају наставу на српском језику. Након рата, један објекат користе три школе. Гимназија, техничка и основна школа.

Остали аутори: Андрија Игић
број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 05. нов 2015, 11:39) - anonymous [нерегистровани]

Junaci?

Sestorica na jednog!