Читај ми!

Косово, пропало гласање о специјалном суду за ратне злочине ОВК

Косовски парламент одбацио предлог закона о формирању специјалног суда за злочине ОВК. За предлог гласало 75 посланика, односно шест мање од потребне двотрећинске већине. ЕУ разочарана. Тачи најавио нови покушај да се формира суд. Србија тражи од УН оснивање суда, поручује директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Косовски парламент данас није усвојио уставне амандмане који би омогућили формирање специјалног суда за злочине Ослободилачке војске Косова, постављајући сценографију за највећу кризу у односима Приштине и Запада од почетка рата 1999. године.

Амандмане је подржало 75 посланика, односно шест мање од двотрећинске већине неопходне за усвајање уставних промена. 

Пропаст гласања пратиле су демонстрације ветерана ОВК и бурна расправа, током које су представници опозиције, пре свих лидер покрета "Самоопредељење" Аљбин Курти, оценили да би формирање суда и Заједнице српских општина представљало "увод у нови рат на Косову".

Ипак, проблем нису представљали опозиционари, који су и раније најављивали отпор формирању суда, већ седам посланика Демократске партије Косова Хашима Тачија, који нису пристали да подрже уставне промене.

Тачи је њихову одлуку оценио као "противну националним интересима".

"Од незнања до лажног патриотизма, ти посланици су учинили ствар која је противна националним интересима", рекао је Тачи непосредно после гласања.

Први човек Демократске партије Косова рекао је да ће ускоро уследити нови покушај да се у парламенту усвоје уставни амандмани, али није прецизирао када ни по ком основу. 

Директор Канцеларије за Косову и Метохију Марко Ђурић је на ванредној конференцији за новинаре рекао да Србија од УН тражи оснивање суда или трибунала који би процесуирао злочине ОВК.

Неусвајање тих амандмана отвара питање судбине суда на којем ће се процесуирати ратни злочини ОВК, пошто су Сједињене Америчке Државе раније најавиле да "неће блокирати евентуалну руску иницијативу да суд буде формиран под окриљем Савета безбедности УН".

Прва негативна реакција на такав потез Приштине стигла је из Европске уније, чији је високи представник на Косову Самуел Жбогар рекао да је "разочаран" исходом гласања, али да нема додатни коментар за развој ситуације.

"Остаје да се види шта ће бити даље", рекао је Жбогар приштинском Зерију.

Америчка амбасадорка у Приштини Трејси Џејкобсон, која је пре подне провела убеђујући лидере странака да подрже формирање суда, још није коментарисала потез косовског парламента. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се