Читај ми!

Случај Ћурувија - Марковић наредио убиство, Легија сведочи

Сведочење Милорада Улемека Легије о убиству Славка Ђурувије помогло да се открију починиоци тог злочина, рекао специјални тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић додајући да је налогодавац убиства Радомир Марковић. Прекинули смо заверу ћутања, рекао Александар Вучић поручујући да ће Србија бити пристојна и уређена држава.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је да је бивши командант Јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија прошле седмице изнео нове чињенице у вези са убиством новинара и власника листа Телеграф Славка Ћурувије 11. априла 1999. године.

"Дошли смо до живе речи, до сведока који је одлучио да проговори. Ради се особи која је била актер многих догађаја из тих времена - Милорад Улемек. Он је одлучио да проговори и изнесе сазнања о убиству", рекао је Радисављевић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Радисавевић је истакао и да је сведочење било безусловно. "Није ништа тражио, нити смо му нешто дали, а говорио је детаљно и исцрпно", додао је Радисавевић.

Радисављевић је потврдио да су данас као извршиоци убиства ухапшени Милан Радоњић и Ратко Ромић и да њихово саслушање у Тужилаштву за организовани криминал почиње у 18 сати.

Према његовим речима, осумњичени за тај злочин су и бивши шеф ДБ-а Радомир Марковић, као директни налогодавац, и припадник посебне службе обезбеђења у ДБ-у Мирослав Курак, кога су медији апострофирали као непосредног извршиоца.

Радисављевић је још додао да треба сачекати завршетак истраге, током које ће се можда доћи до нових имена.

Тужилаштво ће покренути истрагу против њих, а како је навео тужилац, ускоро ће бити подигнута и оптужница.

Коментаришући мотив убиства Ћурувије, тужилац је рекао да је он политички, као и у случају Стамболић, Будва и Ибарска магистрала. "Не искључујемо могућност да ћемо током истраге доћи и до неких, можда, личних мотива", додао је Радисављевић.

Још два сведока потврдила причу

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао је да је, поред Улемека, још двоје сведока, којима није навео имена - из безбедносних разлога - потврдило причу. Први потпредседник Владе рекао је да се убиства, као што је било убиство новинара Славка Ћурувије, више никада у Србији неће поновити и да нико не може да прође некажњен.

Вучић је на конференцији за новинаре у Влади Србије подсетио да је пре неколико недеља рекао да је случај Ћурувија парадигма многих случајева из прошлости, а да они који хоће да реформишу земљу морају да се суочавају са случајевима из прошлости, што је нужно да би се живело у нормалној држави.

Вучић је рекао и да је за државу важно да се данас каже да нико није и да неће бити изузет из истрага. Он је најавио расветљавање још неких злочина и подвукао да нико не може да убија некажњено и да се у Србији никад више такви злочини неће догађати.

"Желео бих да захвалим неколицини људи који су у ово били дубоко умешани, а то су председник Србије, људи из Комисије, БИА, МУП, Тужилаштво; нико у јавности није сазнао ништа од онога што смо радили, и за вас је било изненађење ово што је тужилац Радисављевић рекао, а имамо још двоје сведока који су потврдили причу", рекао је Вучић.

Тужилац је после 14 година схватио да има довољно материјала у тренутку када је дошло до "више живих речи које недвосмислено потврђују злочиначку улогу појединаца који су то, наводно, чинили у име државе", рекао је Вучић.

На коментар новинара РТС-а да је Вучић 1999. године био министар инофрмисања, вицепмијер је одговорио да прихвата и признаје да је неретко грешио, али да рачуна на то да људи у Србији добро виде ко ради и решава проблеме.

"То да седим, критикујем и не решавам ништа, могао бих са лакоћом, као што то раде сви на јавној сцени. У сваком случају, и ту сам на сопственим грешкама учио и није ми тешко да то признам", одговорио је Вучић.

Он се такође извинио што се толико чекало да осумњичени за убиство Ћурувије изађу пред лице правде, истакавши да се нада да се у будућности ништа слично неће догађати и да убиства неће моћи да прођу некажњено због завере ћутања.

"Понеки су се смејали, неки и шалили, а неки невољно одмахивали главом. Хвала грађанима који су веровали у нашу озбиљност и одговорност, онима који су предано радили, јер није било лако доћи до информација и нећу да оптужим некога пре нас да није желео да се случај реши", рекао је Вучић и нагласио да је марљив рад и труд довео до тога.

Одговарајући на питања, Вучић је рекао да не може сада да коментарише наводе о улози Мирјане Марковић у убиству Ћурувије.

"До краја фебруара или почетком марта очекујемо оптужницу и до тада бисмо могли да сазнамо и ко је био главни налогодавац", навео је Вучић.

Владина Комисија за истраживање убистава новинара је саопштила да је откривање налогодаваца и извршилаца убистава новинара кључно за слободу новинарства у Србији.

Комисија је у саопштењу, које је на конференцији прочитао њен председник Веран Матић, истакла да је веома важно разоткрити сва политичка убиства, јер је немогуће градити правну државу на темељима злочина не разоткривајући их, нарочито злочина чињених у име државе или патриотизма.

"Некажњени злочини, нарочито они који долазе из државних институција, позив су на ново насиље, претње, угрожавање безбедности. Због тога је веома важно да цео овај процес не буде ограничен на један или неколико драстичних случајева, већ да постане саставни део инструмената правне државе и обавеза сваког политичара и сваке политике. На тај начин ће се спречити нека нова убиства новинара и потреба да безбедност новинара полицајци чувају годинама", рекао је Матић.

Председник Томислав Николић, премијер Ивица Дачић, поједине странке, новинарска удружења и ОЕБС поздравили су хапшење двојице осумњичених за убиство Славка Ћурувије.

И светске агенције бавиле су се хапшењем осумњичених за убиство Ћурувије. 

Број коментара 60

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво