У суботу Дан жалости у Србији

Шест жена и мушкарац погинули јуче у серији експлозија у ужичкој фабрици "Први Партизан". Лакше повређено 14 радника. Према првим резултатима истраге узрок експлозије највероватније људски фактор, рекао за РТС министар унутрашњих послова Ивица Дачић. Коначни резултати истраге сутра. Градско веће прогласило тродневну жалост у Ужицу.

У ужичкој фабрици муниције "Први партизан", након четири везане експлозије у погону за барутно пуњење у објекту "Тунел", погинуло је седморо радника, од којих шест жена и један мушкарац.

Општински истражни судија Славица Илић саопштила је да су погинули: Светлана Ђурић, Јелена Лончаревић, Јасмина Остојић, Гордана Ђокић, Биљана Луковић, Вида Терзић и Драган Миловановић.

Лакше је повређено 14 радника који су примљени у Општу болницу, а према речима дежурне докторке Бранке Буквић ради се о блажим интоксикацијама угљенмоноксидом и огреботинама. Сви лакше повређени после указане помоћи пуштени су кућама.

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је за РТС да је, према првим резултатима истраге, људски фактор највероватније узрок експлозије у фабрици.  

"Ако се потврде наводи до којих се до сада дошло у истрази, највероватније је реч о људском фактору, односно неправилним процедурама на том месту где се десила сама експлозија - у складишту барута", рекао је Дачић.

Искључена могућност диверзије

Дачић је искључио могућност да је у питању диверзија и рекао да ће коначни резултати истраге бити саопштени сутра. 

Рекао је да је преглед неколико тела настрадалих показао да је узрок смрти радника највероватније гушење угљенмоноксидом.

Министар је синоћ обишао место трагедије и изразио саучешће породицама погинулих радника.

Како је рекао, ватрогасне јединице и јединице за заштиту и спасавање спречиле су још већу трагедију у ужичком "Првом Партизану" јер су онемогућиле да се ватра прошири на лакирницу и складиште готових производа и додао да би тада би број жртава био већи јер је у погонима било око 100 радника.

"Не може се са било каквом сигурношћу говорити о узроцима ове трагедије осим да је она започела у делу где долази до пуњења муниције", рекао је Дачић и додао да не постоји више никакава опасност од додатних експлозија или пожара у овом погону.

Градоначелник Ужица Јован Марковић рекао је да не постоје речи које могу да објасне трагедију у "Првом Партизану" и изразио саучешће породицама погинулих.

У Ужицу је Градско веће прогласило тродневну жалост, док ће у целој Србији сутра, 05.09. бити проглашен дан жалости.

Комеморативни скуп биће одржан сутра у 10 часова у Народном позоришту у Ужицу, а на комеморацији ће присуствовати председник Владе Србије Мирко Цветковић, министар унутрашњих послова Ивица Дачић и мисистар одбране Драган Шутановац.

Руководство Ужица посетиће породице настрадалих радника и понудити материјалну и сваку другу помоћ која је потребна.

Министар полиције је рекао да је у гашењу пожара у "Првом Партизану учествовало 16 ватрогасних возила и 50 ватрогасаца и спасилаца и да међу њима има лакше повређених.

Према речима министра, пожар је гашен уз јако лошу видљивост до 20 центиметара и уз пуно дима.

Несрећа се догодила синоћ у 21.15 сати, а у ваздуху се два сата после поноћи и даље осећао мирис барута.

"Први партизан" Ужице постоји од 1928. године и ово је највећа трагедија која је фабрику задесила после експлозије у трезорима 1941. године за време Ужичке републике.

Претходна несрећа у погону наменске индустрије десила се 26. августа прошле године у Крушевцу. У експлозији у фабрици за производњу експлозива и пиротехнике корпорације "Трајал" лакше је повређено седам радника те фабрике.

Експлозија је причинила велику материјалну штету, па је производња у том погону била прекинута.

Подаци о претходним несрећама

Вероватно једна од најтежих хаварија и несрећа у наменској индустрији догодила се у  земунској фабрици хемијских производа Грмеч 23. јуна 1995. године. У експлозији је погинуло 11, а повређено девет радника.

Експлозија у "Првој искри " у Баричу 29. маја 2006. године однело је три људска живота.

Прошле године, 6. априла у Земуну након експлозије пет буради с диметоатом  у "Галеници - Фитофармација" отровало и опекло око 40 радника, полицајаца и ватрогасаца.

Када је у истом месецу, 17. априла 2008. године у фабрици скроба у Панчеву експлодирао филтер за сушење, у великом пожару причињена велика материјална штета али није било повређених.

У Лештанима 3. новембра 2008. године троје је људи тешко повређено у фабрици за производњу ракетних горива када је експлодирала смеса за пуњење противградних ракета.

У лозничкој Вискози велики пожар избио је 8. децембра 2008. Није било повређених, али је концентрација сумпордиоксида у Лозници била изузетно повећана.

Дан "Првог партизана" из Ужица  22. новембар, сећање је на експлозију у партизанској фабрици оружја и муниције  1941. године у трезорима Народне банке, данашњем Народном музеју, где је и била смештена фабрика настала на темељима Фабрике оружја и муниције која је из Крања пресељена у Ужице 1928. године.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво