Следеће седмице суђења за ратне злочине

Пред Већем за ратне злочине Окружног суда у Београду од 1. септембра биће настављено пет поступака који се воде за злочине почињене на простору бивше Југославије, а почеће и четири нова суђења.

У првој половини септембра почеће суђење Пане Булату и Радету Вранешевићу за злочин у месту Бански Ковачевац у Хрватској (2. септембра).

Суђење Саши Ђилерџићу и Горану Савићу за злочине у Зворнику почеће 4. септембра, док је за 8. септембар заказано суђење припадницима паравојне формације "Шкорпиони" за злочин у Подујеву.

За 24. септембар заказан је почетак суђења Бранку Грујићу и Бранку Поповићу за злочине у Зворнику. Њима се од новембра 2005. године судило заједно са четворицом припадника јединице "Жуте осе", али је у јуну ове године поступак против њих раздвојен и подигнута je нова оптужница.

Суђење осморици припадника српске полиције оптужених за убиство 48 албанских цивила у Сувој Реци, 1999. године наставља се 1. септембра, а суђење Илији Јуришићу оптуженом за учешће у нападу на колону Југословенске народне армије у Тузли, маја 1992. године, биће настављено 12. септембра.

Од 15. септембра наставља се суђење оптуженима за ратни злочин у селу Ловас у Хрватској, 1991. године, као и поновљено суђење за убиство хрватских заробљеника на пољопривредном добру Овчара код Вуковара, која су почињена новембра 1991. године.

У последњој недељи септембра биће настављено суђење Сретену Поповићу и Милошу Стојановићу оптуженима за помагање у убиству браће Битић, 1999. године.

Суђење у случају Битићи се ближи крају, а као сведок требало би још да буде саслушан бивши командант Јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија који је осуђен за убиство премијера Зорана Ђинђића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво