Караџић тражи обустављање поступка

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић, оптужен за геноцид над несрбима у БиХ, затражио је од хашког Трибунала да обустави поступак против њега, тврдећи да је процес "немогућ" зато што су му ускраћена права и због тога што му САД и НАТО прете физичком и "судском ликвидацијом".

Понављајући да је са САД и њиховим изаслаником Ричардом Холбруком 1996. имао споразум да се повуче из јавног живота, а Холбрук му је заузврат гарантовао да неће бити ухапшен, Караџић, у вечерас објављеном поднеску, тврди да су САД намериле да га "ликвидирају" због "неспремности да испуне обавезе које су преузеле".

Истовремено, како тврди Караџић, САД су му наметнуле "забрану одбране у јавности од систематске демонизације", те предузеле "заплашивање оптуженог".

"Не одустајем од захтева да се утврди да ли је постојао тај споразум и да ли су његово изигравање и превара коју су извели амерички учесници у споразуму, створили ситуацију за континуиране покушаје моје физичке ликвидације", пише Караџић у поднеску судском већу.

Напомињући да постоји могућност за његову ликвидацију и у притвору Трибунала, он тражи да се утврди "да ли су постојале и да ли и даље постоје намере НАТО, САД и других чланица тог савеза да будем ликвидиран".

"Поред већ наведеног у ранијем поднеску, постоје медијски извештаји о предлозима америчког председника В.Клинтона француском председнику Ж.Шираку за моју ликвидацију и ти наводи нису никад демантовани.

Такође, када ми буде допуштено да неопметано примам доказне материјале од својих правних саветника, поднећу необорив доказ о чврстим намерама НАТО савеза... да будем ликвидиран. Доказ долази од особе са великим кредибилитетом пред овим Трибуналом", наводи Караџић.

Оптужени затим подвлачи да га "више брине могућност 'судске ликвидације' која би за чланице НАТО савеза била елегантнија и са мање ризика".

По Караџићу, "судску ликвидацију", између осталог, омогућава: мењање правила Трибунала "кад год то некоме затреба"; "суђења по хибридном, бастардном правосудном систему"; "састав судских већа у којима значајну улогу играју судије из земаља НАТО", а "уз упадљиво и пркосно одсуство судија из православних земаља, словенских земаља и земаља слободног света".

Правични процес, наглашава Караџић, није могућ и због тога што је он "систематски, упорно и свеобухватно демонизован", чему се није супротстављао, "поштујући споразум са САД".

"Та демонизација има огроман утицај на мој положај... у овој правној ствари до те мере да нико на свету не верује у могућност ослобађајуће пресуде, без обзира на доказе које бих изнео. Тиме је заувек уништена основа за праведно суђење пред међународним судовима, претпоставка невиности је дерогирана и сведена на смејурију, а моја права непоправиво оштећена", тврди Караџић.

У поднеску, Караџић оптужује представнике САД, Трибунала и Тужилаштва да су "застрашивали" њега, "свакога ко би имао да нешто каже у прилог оптуженом", а самим тим и потенцијалне сведоке одбране.

Као пример "застрашивања", Караџић наводи изјаве да му је "обезбеђена казна доживотног затвора, уз жаљење што не постоји смртна казна коју бих свакако добио као 'европски Бин Ладен' ".

"У застрашивању су учествовали и главни тужиоци Трибунала и чланови Стејт департмента, посебно они блиски демократској администрацији и самом Холбруку и гђи Олбрајт, па чак и највиши чланови судског дела Трибунала, судије и председници Трибунала", тврди Караџић.

Он тврди да "све ове чињенице заједно... чине овај процес немогућим" и тражи да се пре наставка процеса "разреше ова претходна питања".

"Тражим да се утврђе чињенице на које указујем овим и другим прелиминарним поднесцима и да се случај против мене одбаци из разлога наведених у овим и другим поднесцима", закључује Караџић.

Караџића су 21. јула ухапсиле власти Србије, а, у првом појављивању пред Трибуналом, он је 31. јула одложио изјашњавање о кривици и тврдио да је имао споразум са САД које сада желе да га ликвидирају.

Пред судију Трибунала, Караџић ће понвоо бити изведен у петак, 29. августа када ће поново имати прилику да се изјасни о кривици.

Стојановић: Влада ће понудити Караџићу правну помоћ

Амбасадор Србије у Холандији Радослав Стојановић изјавио је у интервјуу Ројтерсу да ће српска влада ускоро понудити Радовану Караџићу правну помоћ у одбрани пред Хашким трибуналом.

Стојановић је рекао да ће се 7. септембра обратити Трибуналу и затражити од тог суда да му омогући посету Караџићу.

Амбасадор је рекао да ће затражити од владе да достави документацију неопходну за суђење ако "Караџић мисли да влада Србије може да допринесе његовој одбрани".

"Питаћу га једино да ли му је потребна помоћ владе Србије у припреми докумената, а можда и нека финансијска помоћ", рекао је Стојановић британској агенцији.

"Уколико он жели да се сретне са мном, ја ћу га видети", рекао је Стојановић.

Он је објаснио да је српска влада у обавези да контактира Караџића и да му понуди помоћ, не због тога што саосећа с тим хашким оптужеником, већ зато што је бивши председник Републике Српске ухапшен на територији Србије и како би обезбедила правично суђење.

Амбасадор Стојановић је изјавио да је саветник амбасаде Србије већ контактирао Караџића и понудио му малу финансијску помоћ, "у виду 200 евра месечно", али није добио никакав конкретан одговор од хашког оптуженика, навео је Ројтерс.

"Караџић је рекао 'сада сам растројен и нисам способан да мислим о малим стварима, видећемо' ", рекао је Стојановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво