Ускоро одлука о Караџићевом захтеву

Одлука о захтеву Радована Караџића за изузеће предпретресног судије Алфонса Орија биће донета "у скорије време", а 29. август, за сада, остаје датум када би оптужени требало да се изјасни о кривици. У Трибуналу без потврде о новој оптужници против Караџића.

Представница за штампу Трибунала Нерма Јелачић је објаснила да, према статусу Трибунала, свака страна има право да тражи од судије Претресног већа да се неки судија скине са случаја. 

Јелачићева је додала да, када је реч о оваквим поднесцима, не постоје законски рокови за одговор.

"Сигурна сам да ће судија Трибунала... донети одлуку у скорије време", рекла је она.

Јелачићева је указала да је Караџић послао захтев председнику Хашког суда Фаусту Покару, мада је, према правилима, требало да га упути судији Претресног већа.

"С обзиром да Караџић такав поднесак није послао судији претресног већа, него председнику суда, председник је - највероватније - тај који ће му одговорити, али видећемо у скорије време на који начин и ко ће тачно одговорити", рекла је Јелачићева.

Што се тиче Караџићевог поновног појављивања пред Трибуналом, Јелачићева је рекла да 29. август "за сада остаје као датум када би Караџић требало да се изјасни о кривици."

Портпарол трибунала је изјавила да суд још није добио од Тужилаштва нову оптужницу против Радована Караџића.

Она је рекла да се о евентуалној новој оптужници треба обратити Тужилаштву, наводећи да секретаријат Трибунала није добио никакав документ у вези са тим.

Портпарол Трибунала је потврдила да је Караџић по доласку "прошао" редовну проверу која је предвиђена процедуром суда у Хагу и да није имао никакве притужбе.

Бивши председник Републике Српске је 15. августа затражио изузеће Орија због "сукоба интереса" и сумње да ће он непристрасно поступати у процесу.

Караџић је, у поднеску, подсетио на Оријеве одлуке у случајевима против Момчила Крајишника, Војислава Шешеља и Станислава Галића и изразио уверење да би учешће холандског судије "сигурно резултирало бројним нерегуларностима и ометањем одбране" јер, како је навео, "постоји заинтересованост Орија за исход овог случаја".

Он је изразио "посебну забринутост" због поступања Орија у процесу против бившег лидера ОВК-а Рамуша Харадинаја, истичући да је и Тужилаштво изразило велику резерву према раду овог судије.

"Приликом мог првог појављивања, судија Ори онемогућио ме је да изнесем убедљиве аргументе који се тичу моје физичке сигурности, у погледу заинтересованости неких кругова у САД и НАТО за моју физичку ликвидацију о чему сведочи и претходни главни тужилац Карла дел Понте и њен портпарол Флоранс Артман у својим књигама", закључио је Караџић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво