Читај ми!

Поклањање знања и памети

Када је реч о одливу мозгова, од Србије је гора само Гвинеја Бисао, показује истраживање америчке Агенције за међународни развој. По повратку са школовања из иностранства, млади поново одлазе јер овде не могу да нађу адекватан посао.

Србија је у самом светском врху по одливу мозгова, показују истраживања међународних организација. Према последњем истраживању америчке Агенције за међународни развој, од Србије је, кад је реч о одливу мозгова, гора само Гвинеја Бисао.

Ништа бољи пласман Србија нема ни на листи Светског економског форума – број младих и паметних људи који одлазе већи је само у Босни и Херцеговини, Киргизији и Свазиленду.

Стручњаци напомињу да је важно да матица одржи везу са онима који одлазе, а да се онима који остају обезбеде што бољи услови за рад.

Ана Пантелић је дипломирала и магистрирала међународну политику у Америци. По повратку у Београд, конкурисала је много пута за посао, међутим, без успеха. Одустала је и од тражења посла у струци. Ускоро, тешка срца, каже, поново напушта Србију.

"Човек дође са жељом да уради нешто позитивно и конкретно, да унесе неке новине, да промени неке ствари. Никога нисам познавала, није никог било да ме препоручи, то је нешто што нисам очекивала", каже Ана Пантелић и додаје да је мислила да ће њено знање и искуство више да се цени.

Од стипендиста Фонда за младе таленте, који по уговору морају да проведу пет година у земљи, посао нађе мање од половине.

"Имамо добру сарадњу са Националном службом за рад, али у ову причу треба да се укључе и друга министарства, ресорна, попут Министарстава за рад, просвету и науку", каже Милош Радосављевић из Министарства омладине и спорта.

Неопходна системска решења

Радосављевић каже да се партнери траже и у домаћим и у страним компанијама.

Иако помака има, углавном је реч о усамљеним случајевима, јер системског решења и даље нема, кажу у невладином сектору. Владина Стратегија научног развоја примењује се делимично, јер се чека доношење Акционог плана.

"Последње истраживање које смо радили, а још је у току, показује да 45 одсто њих размишља да живи у иностранству", каже Тања Павлов из "Групе 484".

У Министарству просвете и науке кажу да тако велики и сложен проблем не могу да реше сами. Факултети су, кажу, и даље затворени за пријем нових предавача.

"И да смо богатија земља не бисмо смели дозволити себи такав луксуз да велики број научника не учествује у докторским студијама. Предузимамо мере, отпор је велики, свако чува свој монопол, не постоји свест колико је то велики и важан проблем", каже Радивоје Митровић из Министарства просвете и науке.

На плану повезивања са дијаспором, кажу, учињено је доста. Од јануара је покренуто више од седам стотина пројеката, у којима су учествовали и наши стручњаци из иностранства.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи