Гружанско језеро без рибе?

Због лошег газдовања и небриге, Гружанском језеру прети еколошка катастрофа, наводи се у писму крагујевачких риболоваца Министарству животне средине.

Крагујевачки риболовци упутили су писмо Министарству животне средине и просторног планирања, у коме упозоравају на еколошку катастрофу која прети Гружанском језеру, због лошег газдовања и небриге.

Бивши шеф рибочуварске службе на Гружанском језеру Томислав Банић рекао је Фонету да је, због рибокрадица и лошег газдовања, језеро остало без рибљег мреста, наводећи да су челни људи рибарског подручја најодговорнији за такво стање.

"Језеру прети дивља градња, канализација која се испушта у воду и огромне количине смећа на обали. Воду је освојила инванзивна врста рибе цезлан, чија је основна храна икра и рибља млађ, а поред ње у језеру постоји и једна врста инвазивних шкољки, које, такође, прете уништењу рибље фауне", рекао је Банић.

Према његововим наводима, на недавном конкурсу за избор фирми које ће газдовати Рибарским подручјем Србија-Југозапад изабрани су исти људи који су пре две године смењени због несавесног газдовања.

Тражимо од министра да поништи ту одлуку, јер су на челу фирми које су добиле газдовање исти људи због којих је и уведена принудна управа, док су други кандидати, међу којима и Јавно предузеће "Србијашуме", одбијени под изговором да нису поднели сву потребну документацију, рекао је Банић.

Према његовим речима, 2008. и 2009. године, рибокрадице су изловиле добар део рибљег фонда, наводећи да у протекле три године уопште није било порибљавања.

У протекле три године, а можда и дуже, ниједан корисник није у језеро убацио ниједну рибу, а свакога дана на њему пеца бар 300 риболоваца који однесу по пет килограма рибе, односно око 1.500 килограма, рекао је Банић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се