Образовање кључни ресурс

Основни циљ Министарства просвете је да сву децу укључи у образовни систем, рекао је министар Жарко Обрадовић на конференцији Иновације у предуниверзитетском образовању. Добра искуства стручњака из целог света изнета на конференцији требало би да допринесу побољшању квалитета образовања.

Образовни систем у Србији често критикују како стручњаци тако и ђаци и њихови родитељи. Ипак, да је наша школа отворена за промене, показује и међународна конференција посвећена иновацијама у образовању која се одржава у Београду.

Конференција је окупила велики број стручњака из целог света са циљем да се кроз упознавање са примерима добре праксе и размену искустава у образовању, побољша квалитет наставе и допринесе праведности система образовања.

Рано напуштање школовања, недовољно усавршавање наставника, образовање које није у складу са потребама тржишта - само су неки од проблема, који годинама постоје у Србији.

Према речима председника Бориса Тадића, образовање заслужује више поштовања читаве јавности.

"Деца која су сада кренула у основну школу изаћи ће из средње школе или факултета у Европску унију. И ми морамо одмах да почнемо да их припремамо за њихову и нашу европску будућност", каже Тадић.

Тадић истиче да кључни циљ није само да постанемо члан Европске уније, већ да друштво и привреда могу успешно да учествују у животу Европске заједнице, друштва и културе.

Данас ђаци имају боље услове за учење. Захваљујући инклузији направљен је крупан корак напред. Ипак, то је тек почетак, кажу надлежни.

Министар просвете Жарко Обрадовић каже да је основни циљ министарства просвете да укључи сву децу у образовни систем и да задовољи потребе за квалитетним образовањем сваког појединца, младе особе или одраслог грађанина.

Неопходан новац за реформу

За спровођење сваке рефрме потребан је новац. Европска унија је са досадањих 28 милиона евра била највећи донатор у области образовања.

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер каже да је Србија донела добре законе, али да још много тога треба урадити.

"Добро образовање значи бољу конкурентност на европском простору, то је инвестиција у младост Србије. Зато се у Упитнику Европске комисије који је добила Србија, налази 80 питања од којих се нека директно, нека посредно односе на образовање", рекао је Дежер.

Финасијску подршку за област образовања обећала је и Светска банка. Шеф канцеларије Светске банке у Србији Лу Брефор каже да Светска банка жели да настави дијалог са министром просвете.

"Наш потпредседник ће следеће недеље посетити Србију и том приликом ће наша помоћ бити дефинисана, а образовање ће свакако бити важан сегмент сарадње", ракао је Брефор.

На дводневној конференцији о иновацијама у образовању излагаће више од стотину стручњака са престижних светских универзитета, од Харварда до различитих образовних институција земаља из региона.

Догађај је окупио и све оне који креирају пут деци у Србији, васпитаче, издавачке куће, писце уџбеника, наставнике и директоре школа.

Скуп је показао да интересовање и жеља да се школа учини бољом, знање прошири и чују нова искуства и те како постоје.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи