Конкурс за зграду Центра за промоцију науке

Министарство за науку и технолошки развој ће 15. септембра расписати међународни конкурс за архитектонско решење будуће зграде Центра за промоцију науке. Очекује се да ће Центар, бити завршен до краја 2012. године, рекао Ђелић.

Потпредседник Владе Србије и министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић позвао је све архитекте у свету да учествују на међународном конкурсу за архитектонско решење будуће зграде Центра за промоцију науке, који ће бити расписан 15. септембра.

"То је конкурс који ће обезбедити да се кроз две године у Београду појави несвакидашњи објекат где ће основци и средњошколци, њихови родитељи и учитељи имати прилику да се упознају са науком и технологијом", рекао је Ђелић на конференцији за новинаре на којој је представљен пројекат.

Конкурс ће, како је наведено на конференцији, трајати до 21. октобра, а резултати ће бити објављени 17. децембра ове године.

Победник конкурса добиће 60.000 евра, другопласирани 20.000 евра, док ће ономе ко заузме треће место припасти 10.000 евра.

"Реч је о првом међународном архитектонском конкурсу за идејно решење расписаном у Србији после скоро 30 година", рекао је Ђелић и додао да је конкурс расписало Министарство у складу са препорукама УНЕСКО-а и у сарадњи са Савезом архитеката Србије, Друштвом архитеката Београда и Интернационалном унијом архитеката.

Ђелић је истакао да је пројекат део програма инвестиција у научну инфраструктуру, који се финансира средствима Европске инвестиционе банке, а да је његова вредност 20 милиона евра, што представља пет одсто укупног инвестиционог програма.

Министар Ђелић је рекао да ће изградња објекта Центра за промоцију науке у новобеоградском блоку 39 обележити Београд, али и целу Србију, као и да је идеја да он постане симбол науке, урбанизма и архитектуре.

Према његовим речима, замишљено је да Блок 39 буде модеран кампус науке и уметности и да Београд, попут Билбаоа с музејем Гугенхајмом, буде на радару светске архитектуре.

Министар Ђелић је истакао да ће изградња Центра бити "први корак онога шта би требало да Блок 39 постане".

Према његовим речима, циљ је да он постане место где ће бити лоцирани факултети науке, технологије и уметности, где ће се налазити и постројења најнапреднијих института, али и место за технолошке фирме.

Ђелић је истакао да се очекује да ће Центар, који ће бити завршен до краја 2012. године, годишње посетити око 200.000 ђака и одраслих.

Центар ће бити смештен у згради од 10.000 метара квадратних, а његове четири главне целине биће интерактивни изложбени простор, "научни клуб" са лабораторијама и учионицама, планетаријум и вишенаменска конференцијска дворана.

Ђелић је рекао да је пројекат тесно везан са пројектом Петнице и са Природњачким центром који ће бити изграђен у Свилајнцу.

Министар за науку и технолошки развој је након конференције обишао локацију у Блоку 39 где ће бити изграђен Центар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво