Протест Рома због рушења барака

Роми из нелегалног насеља који су блокирали улицу Јурија Гагарина, протестујући због рушење њиховог насеља разишли се вечерас око 20 часова и заказали нови протест за сутра у 13 сати. Градоначелник Ђилас рекао да ће градска власт обезбедити привремени смештај социјално угроженим. Заштитник грађана осудио рушење ромских кућа.

Саобраћај у улици Јурија Гагарина на Новом Београду нормализован је вечерас око 20 сати након што су се разишли Роми из нелегалног насеља који су блокирали ту улицу, протестујући због рушење њиховог насеља.

Роми су за сутра у 13 сати заказали протест испред Скупштине града Београда због рушења њиховог насеља на Новом Београду.

Председник Ромске партије Срђан Шајн рекао је да су становници нехигијенског насеља јуче односно данас, добили решења о исељењу према којима имају рок од 15 дана да поднесу жалбу, како би се одлучивало у другостепеном поступку.

Шајн је рекао да рушење тих кућа представља кршење људских права.

"Становници нехигијенског насеља траже да им се нађе алтернативни смештај у року од 24 часа на територији Београда" рекао је Шајн наглашавајући да Драган Ђилас "мора да сноси политичку одговорност за рушење кућа".

Привремени смештај за социјално угрожене

"Становници дивљег насеља у Новом Београду, чије су куће срушене због изградње саобраћајнице, могу да се обрате за помоћ центрима за социјални рад ако имају пријављен
боравак у главном граду", изјавио је градоначелник Београда Драган Ђилас.

Поводом протеста Рома због рушења њихових кућа у нелегалном насељу у улици Јурија Гагарина у Новом Београду, Ђилас је новинарима у Скупштини Београда рекао да ће се градска власт трудити да обезбеди привремени смештај свима њима који су социјално угрожени, а имају пријављен боравак у Београду.

Ђилас је истакао да су становници тог насеља "ту нелегално насељени" и додао да је "неопходно да се помере одатле да би био направљен нови булевар који је потребан за развој града и за одржавање свих манифестација које следе".

Навео је и да куће у том нелегалном насељу у Новом Београду које "не угрожавају развој града", то јест изградњу саобраћајнице, неће за сада бити срушене, као и да ће се настојати да у договору са њиховим становницима буде пронађено решење.

"Ми нисмо власт која жели да на неки бруталан начин помера тако све људе него само заиста оне који угрожавају развој Београда", додао је Ђилас.

"Свако ко је нелегално запосео део градског земљишта на местима где треба да прођу инфраструктурни објекти ту не може да остане", рекао је градоначелник Београда.

Уклањање нехигијенског насеља код комплекса "Белвил" у Новом Београду, почело данас на основу решења Градског секретаријата за инспекцијске послове.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи