Читај ми!

Како избећи проблеме са мајсторима – за почетак договор мора да има предрачун

Све је теже наћи добре мајсторе, који неће свој рад наплатити папрено. Још теже се заштитити од превараната и оних који би да замену утичнице наплате као грејач у бојлеру. Али има начина. Да ли сте знали да имате право да тражите предрачун пре него што поправка почне?

Када се поквари бојлер, пукне славина, запуши цев или страда утичница, ето посла за мајсторе. 

Без другог избора били су и они којима је ових дана једна фирма поправљала бојлер и утичницу.

"Јавио се један потрошач, види се покушај обмане. Потрошачу је за промену утичнице наплаћено 5.000 динара, а занимљиво је како су они подведени, под неке сасвим друге трошкове који немају везе с тим што је уграђено. Тако да је он обманут и преко рачуна, за услугу која му је пружена, уопште није наведена", каже Јован Ристић из удружење потрошача "Ефектива".

Дешава се да вам мајстор преко телефона каже једну цену, али када погледа квар, закључи да је она већа. Због тога добро погледајте шта пише у предрачуну пре него што га потпишете.

Предрачун је обавезан за радове који коштају више од 5.000 динара, али ви имате право да га тражите и за мање износе.

"Добар дан – добар дан. Молим вас ценовник и молим вас идентификујте се, да видим из које сте радње, где сте, шта сте. Уопште немојте да вас буде срамота, ако крене да се буни, онда: господине, нећемо радити с вама", предлаже Јован Ристић.

Мирјана Дамјановић из Тржишне инспекције саветује грађанима да воде рачуна шта потписују, да се унапред договоре о услузи и да погледају шта им трговац даје.

И овде важи правило боље спречити, него лечити, односно тражити помоћ од тржишне инспекције. Дакле, договор са мајстором мора да има писани траг – предрачун и фискални рачун.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво