Читај ми!

Градилишне табле, лична карта инвеститора и гаранција да се гради легално

Закон о планирању и изградњи јасно је дефинисао рок градње и како треба да буде обележено свако градилиште, а први знак да се не зида по прописима откривају баш градилишне табле. Оне би, наиме, требало да буду лична карта инвеститора и гаранција да се гради легално. Ако нема табле на градилишту, по закону, сматра се да је градилиште дивље и то је сада кривично дело. Екипа РТС-а обишла је нека градилишта.

У шабачком насељу Бенска бара инвеститори граде стамбени објекат од око 7.000 квадратних метара. Кажу да раде све по прописима.

"Прво смо добили локацијске услове на основу којих смо добили грађевинску дозволу. Када смо добили грађевинску дозволу платили накнаду граду, наравно за уредјење", каже Јасна Глигорић из грађевинске фирме ИНОТ Шабац.

Међутим, у престоници има много градилишта без табли, или оних које нису видне и на којима не пише ко је инвеститор, пројектант, надзорни орган и, најважније, ко контролише градњу.

"Ми смо сведоци табли обележених градилишта на којима се види да се ради о објекту који рецимо има четири спрата и доле у тексту стоји да се гради објекат приземље и четири спрата, а сведочимо да се гради пет и шест спратова, сад је ту задатак инспекције која би требало да то види и пријави", напомиње Бранка Бошњак, архитекта.

На градилишту које је обишла екипа РТС-а у центру престонице табла постоји, али је градитељ прелепио неке податке, тротоар је заузет, па су грађани принуђени да иду коловозом.

Инвеститор није желео пред камеру, али нам је проследио мејл у којем наводи да послују више од 20 година у Србији и Црној Гори и да су саградили више од 20 објеката, на Врачару, Савском Венцу, Дедињу, Сењаку, Златибору, црногорском приморју...

"Због отежаних услова за рад у центру града извођачима је омогућено да изводе радове 24 часа уколико ће тиме грађевинске радове завршити што пре. Правоснажну грађевинску дозволу и потврду о пријави радова поседујемо, као и доказ о исплаћеном доприносу за уређивање грађевинског земљишта, у износу од 420 000 евра. Решење о заузећу тротоара, паркинг места испред објекта у изградњи и дела коловозне траке такође поседујемо", наводи се у саопштењу инвеститора.

И из два секретаријата, за саобраћај и за инспекцијске послове, уместо саговорника, добили смо писане одговоре.

Грађевински инспектор има право и дужност да, уколико градилиште није обележено на прописан начин, решењем наложи обуставу радова и одреди рок да се отклоне недостаци.

"Међутим, у пракси се заиста ретко дешава да дође до обуставе радова услед недостатка градилишне табле. Обавештавамо да грађевинска инспекција не води прецизну евиденцију по том критеријуму и уколико грађевински инспектор затекне градилиште без грађевинске табле, инвеститори брзо реагују на усмено упозорење инспектора", наводи се у саопштењу Секретаријата за инспекцију.

Из Секретаријата за саобраћај наводе да након издавања решења секретаријата, инвеститор је дужан да у одобреном временском периоду, у складу са овереним саобраћајним пројектом, постави и одржава саобраћајну сигнализацију у зони радова.

"Такође је потребно да градилиште прописно огради и осветли, да омогући несметано и безбедно одвијање саобраћаја, пролаз пешака и прилаз зградама", додаје се у саопштењу.

"То није питање само за министарство већ и за локалне самоуправе. Постоји подељена надлежност између министарства и локални самоуправа, али ако ме питате, с обзиром да сам био на функцији у граду како то изгледа, не постоји довољно капацитета да се исконтролишу сва градилишта, то је апсолутно јасно. Разлози су и висина плата, тежак посао, могућност да људи нађу посао у неким другим браншама, тако да уколико држава жели да се закони које доноси спроводе, онда мора да поради више", указује Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Нема прецизних података о томе колико је активних градилишта и колико њих нема таблу.

Градилишта би морала да буду ограђена и чврстом оградом. Ако не могу у потпуности да се ограде, морају стално да имају чувара. Нажалост, велики број инвеститора и извођача радова тога се не придржава.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи