Читај ми!

Завејани делови Трговишта и Босилеграда - чисте се путеви, сметови на Голији и у Црној Трави

У општини Трговиште и делу Босилеграда је ванредна ситуација. Главне саобраћајнице су проходне, а сметова има на Голији и у Црној Трави. На Власинској висоравни има снега, али путеви су проходни.

На трећини територије општине Босилеград проглашена је ванредна ситуација и ангажована је механизација на чишћењу сметова у удаљеним планинским махалама и селима, јавља дописница РТС-а. 

У Црној Трави путари имају пуне руке посла. У локалној самоуправи очекују да ће до краја недеље очистити све путеве до махала и заселака мада их доста успоравају кварови на механизацији које не могу брзо да отклоне. 

Горштаци су навикли на овакве временске прилике па на време обезбеде, огрев, намирнице и лекове. Ипак, како кажу, нису очекивали оволике сметове у фабруару.

Очекивали су је у децембру и јануару, али права зима стигла је тек почетком фебруара и изненадила горштаке у Црној Трави. Ранђел Лале Николић и његова супруга Милка добро знају ћуди времена у овом крају. Лале је добро опремљен лопатама, а супруга је задужена за огрев.

"Велики су сметови, код мене у дворишту је било 70 центиметара тачно, а иза куће је био смет преко метар и по", каже Ранђел Лале Николић из Брода.

Милка Николић наводи да им је доста тешко током зиме, али да упркос томе не напуштају свој родни крај.

"Сваке зиме је тако, боримо се колико можемо, спремили смо дрва. Раније нас је младост  носила, а сада је мало теже, али не напуштамо овај лепи крај. Ту смо, јако је лепо, јако је здраво", додаје Николићева.

Зима има и своје чари. Некада је овде била чувена кафана, па Лале добро зна да се хладноћа и сметови лакше подносе уз кисео купус, сир, спржу и наравно грејану ракију.

"Наше правило кад зима дође је да гледамо кроз прозор како пахуље падају, а на столу најпре грејана, па кисео купус, па сир, па спржа и остатак ако нешто има од сувог меса, ако нема онда чекамо да буде боље време", наводи Ранђел Лале Николић.

Црна Трава има преко 250 километара некатегорисаних путева 

Црна Трава има преко 250 километара некатегорисаних путева. Није лако људима у локалној самоуправи да стигну до сваке махале, сваке куће у којој живе углавном стари људи, наводи репортер РТС-а. Пут је очишћен до махале Славковци.

Скоро деведесетогодишњи Богосав Милосављевић памти и оштрије зиме и веће сметове. Важно је, каже, да га ћерка и зет стално обилазе.

"Ту су и зет и ћерка. И сад је идила", наводи Богосав Милосављевић из махале Славковци.

Зима је још једном показала своје зубе. Пред путарима у Црној Трави је још много посла јер нису очистили ни трећину путева, а механизације је мало и брзо се квари.

У Црној Трави живи нешто више од хиљаду људи. Кад би се само отворио, кажу, само један хотел, направила ски стаза, а касније и гондола до Власинског језера онда би и путеви до планинских заселака били асфалтирани и чисти, а Црна Трава могла да конкурише не само нашим најпознатијим зимским планинским центрима него, у најмању руку, и балканским.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво