Читај ми!

Земљотреси су реалност – урадите шта је до вас да преживите

Свет су обишле слике људи који голим рукама покушавају да извуку своје најдраже затрпане рушевинама у Турској. Ранко Демировић, координатор Програма Црвеног крста Србије за деловање у несрећама, каже за РТС да се подаци о погинулима мењају из часа у час. Наводи да постоји велика координација свих тимова који учествују у спасавању. Демировић саветује и шта урадити пре потреса и шта ако се потрес догоди.

Ранко Демировић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је Црвени крст Србије у сталном контаку са турским Црвеним полумесецом. "Из часа у час се бројеви мењају и ово су последице катастрофалног земљотреса", казао је Демировић.

Наводи да се, према најновијим информацијама, више од 450.000 динара прикупило за један дан. "Апелујемо на грађане да помогну колико год су у могућности. Људи зову, колеге желе да иду тамо, дајемо им инструкције како да поступају и како да на најбољи начин не одмогну операцију спасавања", истиче Демировић.

Наводи да постоји јасна координација у свету Црвеног крста.

"Зна се ко први делује, то је национално друштво на територији где се несрећа догодила. То су турски Црвени полумесец и сиријски-арапски Црвени полумесец. Они су на терену, пружају неопходну помоћ у храни, хигијени, привременом смештају. И ми учествујемо у мери у којој је то дозвољено да се ради. Тренутно је најбољи начин да се прикупљају средства и уплате на рачун. Самим тим турски Црвени полумесец може директно и брже да купи помоћ за људе", казао је Демировић.

Велика координација тимова 

Не постоји, додаје, тамо само један тим.

"Ово је велика координација свих тимова који учествују. То нису само тимови Црвеног крста и Црвеног полумесеца. Ту су и други тимови за трагање и спасавање. И ватрогасци-спасиоци из Србије су отишли да пруже помоћ и спасу људе. Имали смо прилику да ми као Црвени крст сарађујемо с њима. У непосредној зони угрожености, када се догоди ова врста несреће, тимови Црвеног крста су у непосредној зони угрожености и пружају прву помоћ, збрињавање, у евакуацији", истиче Демировић.

Указује да, према подацима америчког Центра за контролу и превенцију болести, преко 50 одсто повреда одлази на повреде коштано-зглобног система.

"Како да помогнемо ако неко није обучен. Прво будите безбедни ви и ваши ближњи. Затим, ако желите да помогнете, јавите се надлежним институцијама, немојте да улазите у рушевине ако нисте обучени. Људски инстинкт је такав да жели да помогне, али покушајте да контролишете емоције у том тренутку. Јавите се надлежнима, они који координирају операцију спасавања, упутиће вас шта би требало да радите", напомиње Демировић.

Јасне процедуре 

Демировић напомиње да сваки спасилац преузима ризик, али се увек води рачуна о минималној безбедности.

"Ту постоје јасне процедуре – како се врши извиђање. Када имате целокупан тим на самој локацији првенствено вршите извиђање и обезбеђивање саме ситуације, имате и рано јављање. Ако се осети било шта од потреса, увек имате комуникацију међу спасиоцима када би они сами требало да се евакуишу. Услови у којима се ради изузетно су ризични. Они се завлаче тамо где ниједна машина не може да прође, провлаче се кроз арматуре, бетоне, прашину. То су људи који су изузетно утренирани, знају како се то ради и зато је важно да свако има своју улогу", указује Демировић.

Додаје да деца имају приоритет у збрињавању и евакуацији.

"То је прво и основно, а касније код мера прве помоћи, увек је код њих најбитније да имамо отворене дисајне путеве, да очувамо њихов живот", истиче Демировић.

Додаје да сами спасилачки пси доста помажу.

"Спасиоци који управљају тим животињама знају за шта је та животиња обучена и шта је у могућности да уради. Различити су терени где се пси користе и имају велику улогу у свему овоме", каже Демировић.

Шта када се земљотрес догоди када смо у стану, у аутомобилу или на отвореном

На питање шта ако се земљотрес догоди када смо у стану, Демировић саветује да се буде код носећих зидова.

"Немојте нигде да излазите током протреса. Потрудите се да станете у положају фетуса, да прекријете главу и лице. Ако немате носеће зидове, може и испод стола. Ако сте у аутомобилу, немојте да излазите, померите се из угроженог подручја. Уколико сте на отвореном, немојте да улазите у угрожено подручје, останите ван високих објеката и трудите се да будете на чистини", каже Демировић.

Каже да постоји и неколико препорука шта урадити да би се смањиле потенцијалне последице несреће.

"Када већ имате своје домаћинство – да кревет не буде изнад простора, да изнад кревета не буде рам са најтежом сликом, да не буду полице изнад кревета. Учврстите ормаре за зид и полице уколико живите у трусном подручју", закључио је Демировић.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво