Читај ми!

Који би модел решио проблеме станара Генекс куле

Нико није са више нестрпљења чекао продају Генекс куле од станара другог дела те зграде, који се надају да ће им бити исплаћено Генексово дуговање. На извршење пресуде дуго чекају, а згради су потребна све већа улагања. Источна и западна капија одавно нису зграде какве су некада биле. Који би модел решио проблеме станара ових и сличних, некада елитних здања?

Они који живе у стамбеном делу Генекс кула желели су да држава откупи пословни део и да потом објекат, који је иначе под заштитом државе, претвори у центар за културу и преузме бригу о одржавању целог комплекса.

Пословна кула је продата на лицитацији за близу 21 милион евра, три пута више од почетне цене. Колико је то добар пословни потез нови власник ће се уверити када зграда буде реновирана.

Власници станова који имају судску одлуку да им Генекс дугује више од 400.000 евра страхују да неће доћи до тог новца, неопходног за одржавање зграде, јер, кажу, много је оних који имају право да пре њих наплате своја потраживања.

"Генекс нам је узео на рачун антена 400.000 евра, када смо тужили, они су отишли у стечај, остали смо без 400.000 евра готовине, а истовремено не можемо то да наплатимо ништа. Једино да станари подижу кредите, имате слепа лица, имате људи који примају туђу негу и помоћ, старе са минималним примањима – катастрофа како се од готовог направи вересија", рекаo је Божидар Ставрић, управник стамбене заједнице Генекс куле.

И источна капија Београда, односно зграде Рудо 1, 2 и 3, нису реновиране од када су изграђене. Највећи проблем за скоро 600 породица јесте то што вода продире преко равног крова и кроз фасаду која је одавно за реконструкцију.

Средства која се обезбеђују од издавања неколико мањих пословних простора и од закупаца који су на згради инсталирали антене, једва да подмирују ситне поправке, кажу станари.

"На крову имамо антене и пар прострорија дајемо у закуп, за неке минималне цене којима покривамо основне потребе да купимо сијалице, да платимо особље које одржава хигијену у згради, управника и заменика, тако да станари до данас никада ништа нису дали из свог џепа, мада су то паре свих станара заједно, које се и приходују", рекао је Слободан Лозо, управник стамбене заједнице Рудо 2.

Град и Република финасирали су реконструкцију великог броја фасада у центру града, тако да постоји могућност да на сличан начин буде решен и проблем оних који имају станове у Генекс кули. И они који живе у источној капији Београда очекују да им држава помогне.

"Ми бисмо успели да прихватимо то финансирање када би неко хтео да се од градских органа заложи да нам буде гарант за кредит. Постоје међународни кредити за решавање тих проблема али ниједна банка неће да склопи уговор са 200 станара", каже Слободан Лозо.

Могућност да обезбеди додатне приходе има само мало зграда и њима је наравно лакше да их одржавају. Стање осталих, а њих је много више, зависи пре свега од тога колико су станари сложни и платежно способни.

Проблеми одржавања капија Београда, које су донедавно биле међу неколико највиших зграда у граду, највероватније се неће поновити у новоизграђеним високим објектима ни у већини зграда на луксузнијим локацијама зато што купци морају да се обавежу да ће финасирати не само текуће, већ и ивестиционо одржавање.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво